Autismi- ja Aspergerliiton mukaan naisten ja tyttöjen autismikirjon häiriötä ei usein tunnisteta terveydenhuollossa. Vaikka autismikirjon ydinpiirteet ovat samat miehillä ja naisilla, autismi ilmenee naisilla eri tavalla kuin miehillä.
Naiset pystyvät usein piilottamaan ja kompensoimaan autismikirjon piirteitään. He esimerkiksi opettelevat käyttäytymään sosiaalisissa tilanteissa odotetulla tavalla matkimalla muita, ei intuitiivisesti.
Diagnosoimatta jääneet naiset ja tytöt eivät saa tarvitsemaansa apua ja tukea. He saattavat tulla myös väärin diagnosoiduiksi. Tämä voi johtaa toimimattomaan lääkitykseen ja kuntoutukseen, mikä voi pahentaa tilannetta entisestään.
Diagnosoimatta jääneet naiset ja tytöt eivät saa tarvitsemaansa apua ja tukea.
– Autismikirjon naisia ja tyttöjä voi löytyä esimerkiksi mielenterveyspalveluista tai syömishäiriöklinikoilta, kertoo Autismi- ja Aspergerliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen.
– Usein ensin diagnosoidaan myöhemmin puhjennut liitännäissairaus, kuten masennus tai ahdistuneisuushäiriö. Vasta kun aletaan tutkia tarkemmin, taustalta löytyy autismikirjon häiriö.
Tarvitaan uusia seulontavälineitä
Autismia ja Aspergerin oireyhtymää on pidetty yleisempänä miesten keskuudessa. Pojat saavatkin tyttöjä huomattavasti enemmän autismikirjon häiriön diagnooseja.
Tämä johtuu pitkälti siitä, että käytössä olevat seulontamenetelmät ja diagnostiset kriteerit pohjautuvat historiallisista syistä poikien ja miesten kokemuksiin.
Tietoisuus naisten ja tyttöjen alidiagnosoinnista on nyt lisääntymässä. Autismi- ja Aspergerliiton mukaan tarvitaan uusia vähemmän sukupuolisidonnaisia diagnoosikriteerejä ja seulontavälineitä.
Jos tyttöjen ja naisten autismikirjon häiriö diagnosoidaan ajoissa, he voivat välttää elämässään kokemia vaikeuksia sekä myöhempiä mielenterveysongelmia.
Autismikirjon häiriö vaikuttaa siihen, miten yksilö viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman.
Autismikirjolla on eri tutkimusten mukaan noin 1 % väestöstä, joten Suomessa voidaan arvioida olevan noin 55 000 autismikirjon henkilöä.
Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Autismi- ja Aspergerliitto ry on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö.