Ruoka on ympäristön kannalta yksityisen kuluttajan merkittävin päivittäinen valinta. Ilmastonmuutoksen, Itämeren ja luonnon monimuotoisuuden kannalta on ratkaisevaa, kuinka paljon ja minkälaista lihaa syömme.
Ympäristöjärjestö WWF on julkaissut verkossa Lihaoppaan, jossa arvioidaan eri lihojen ympäristövaikutuksia.
– WWF:n Lihaopas opastaa suomalaisia syömään vähemmän ja ympäristön kannalta parempaa lihaa. Kannustamme korvaamaan osan lihasta ruokavaliossa kasviksilla ja kestävästi pyydetyllä tai kasvatetulla kalalla, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
Esimerkiksi Härkiksellä ja Nyhtökauralla on lihoihin verrattuna pienet ympäristövaikutukset.
Oppaan pääviesti on: ”Vähemmän ja ympäristön kannalta parempaa lihaa”.
Kolme lihakategoriaa: Vältä, harkitse ja kohtuudella
WWF:n Lihaoppaassa eri lihat on merkitty liikennevaloista tutuin värein. Mikäli syö lihaa, punaisella merkittyjä kannattaa välttää, keltaisia ostaa harkiten ja vihreitä vaihtoehtoja kuluttaa kohtuudella.
Punainen merkintä kertoo, millä tuotteilla on suurimmat haitalliset ympäristövaikutukset. Ympäristön kannalta selkein ensimmäinen askel on jättää nämä tuotteet ostamatta.
”Vältä”-merkinnän saaneilla tuotteilla haitat liittyvät esimerkiksi siihen, että niiden tuottamisessa käytetään rehuna soijaa.
– Valitettavasti kaikki soija ei ole vastuullisesti tuotettu, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Stella Höynälänmaa.
– Soijan vastuuton viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta erityisesti Etelä-Amerikassa.
Kategoriassa on useita tuontituotteita, kuten brasilialainen ja thaimaalainen broileri sekä eteläamerikkalainen nauta. Myös osa suomalaisesta sian- ja broilerinlihasta saa ”vältä”- merkinnän, sillä useissa rehuissa käytetään soijaa, jonka vastuullisuudesta ei ole takeita.
Keltaisen ”harkitse”-merkinnän saaneilla tuotteilla on punaisia pienemmät, mutta silti merkittävät kielteiset ympäristövaikutukset.
Vihreä ”kohtuudella”-merkintä kertoo, mitkä lihatuotteista ovat ympäristön kannalta parempia valintoja.
– Jos et löydä vihreän merkinnän saaneita tuotteita kaupasta, kysy niistä kauppiaaltasi. Kauppiaat kuuntelevat herkällä korvalla asiakkaiden toiveita, Höynälänmaa vinkkaa.
Ympäristön kannalta parhaat valinnat
Vaikka ruokavalion kielteisiä ympäristövaikutuksia voi vähentää muuttamalla lihankulutustaan ympäristöystävällisempään suuntaan, ympäristön näkökulmasta tämä ei Stella Höynälänmaan mukaan yksin riitä. Maailma ei kestä nykyistä lihankulutustamme.
– Lihan kokonaiskulutusta on pakko myös vähentää, Höynälänmaa toteaa.
Eri ruoka-aineiden tuotannon vaikutusta ympäristöön voidaan mitata monilla mittareilla. Tärkeimpiä ovat luonnon monimuotoisuus-, ilmasto- ja vesistövaikutukset sekä torjunta-aineiden käyttö.
Oppaassa on näillä kriteereillä arvioitu lihojen lisäksi juustot, kananmunat sekä valikoima kasviperäisiä tuotteita. Siitä selviää, että esimerkiksi soijatuotteilla ja uudemmilla tuttavuuksilla, kuten Härkiksellä ja Nyhtökauralla, on lihoihin verrattuna pienet ympäristövaikutukset.
Ympäristön kannalta selkeästi merkittävin teko on vaihtaa osa lihasta kasviksiin ja kestävästi pyydettyyn kalaan. Selkeästi suurin osuus ruoan ympäristövaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon.
– Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten eläinperäisillä tuotteilla on lähes poikkeuksetta moninkertaiset ympäristövaikutukset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna, Höynälänmaa muistuttaa.
Suomessa lihantuotanto lisää Itämeren rehevöitymistä
Lihantuotannon aiheuttama elinympäristöjen häviäminen on suurimpia uhkia heikkenevälle luonnon monimuotoisuudelle.
Kasvavan lihankulutuksen kielteiset vaikutukset näkyvät esimerkiksi sademetsien ainutlaatuisessa luonnossa. Lisäksi lihantuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta.
Suomalaisten lihankulutus on kasvanut yli 20 prosenttia 2000-luvulla. Suomen peltoalasta noin 70 prosenttia on lihantuotannon käytössä rehupeltoina ja laitumina.
– Lihantuotanto lisää Itämeren ja sisämaassa järvien rehevöitymistä, kun pelloilta valuu ravinteita vesistöihin. Tutkijoiden mukaan lihankulutuksen vähentäminen voisi merkittävästi parantaa Itämeren tilaa, Stella Höynälänmaa sanoo.