Eduskunnan oikeusasiamies perusteli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vapautusta jääviysepäilyistä keskiviikkona osin hänen tietämättömyydellään. Laillisuusvalvojan mukaan Sipilä ei tiennyt mitään valtionyhtiö Terrafamelta urakan saaneen Katera Steelin liiketoiminnasta vuoden 2011 jälkeen.
Sipilä ei kuitenkaan edes itse väitä olleensa näin tietämätön. Hän on todennut useita kertoja julkisuuteen, että hän ei tiedä mitään vuoden 2013 jälkeisistä tapahtumista Katera Steelissä. Tuon vuoden joulukuussa viiden prosentin osuuden yhtiöstä omistava sijoitusyhtiö siirtyi Sipilän lasten haltuun. Käytännössä saman hän kertoo oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä.
Onko kahden vuoden lisäys siis oikeusasiamiehen erehdys vai unohtiko pääministeri tietämättömyytensä?
Katera Steelin laskutus Talvivaaran kaivokselta alkoi 2012 ja jatkui 2013. Sipilä oli silloin sijoitusyhtiönsä kautta Katera Steelin vähemmistöomistaja viiden prosentin osuudella, muttei kertomansa mukaan tiennyt kaivoslaskuista.
Pakkaa hämmentää keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaalle haastattelun 27. marraskuuta antanut Katera Steelin toimitusjohtaja Ismo Jauhiainen. Hän väittää lehdelle, että Sipilä ei ole ollut missään tekemisissä Katera Steelin liiketoiminnan kanssa syksyn 2011 jälkeen. Samassa jutussa lainataan myös Sipilän STT:lle antamaa lausuntoa:
– Välillinen omistukseni katkesi vuonna 2013, sen jälkeen en ole tiennyt yhtiön tilanteesta tai asiakkaista.
2011 vai 2013 – kuka tietää totuuden?
Mistään en mitään tiedä
Sipilä vakuuttaa oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä, että hänellä ei ollut viime vuoden marraskuun alkupuolella tietoa Katera Steelin urakoista, liiketoimista tai muista yhteyksistä ”Terrafame Group Oy:n, Terrafame Oy:n tai niiden edeltäjien kanssa”. Oikeusasiamies toteaa ratkaisussaan, että hänellä ei ole perusteita epäillä tätä.
Mutta oikeusasiamies ei jätä asiaa silleen. Laillisuusvalvoja toteaa kiinnittävänsä huomiota siihen, että Katera Steelillä ei (”nyt käytettävissäni olevien tietojen mukaan”) ollut ollut mitään liiketoimintaa Talvivaaran kaivosyhtiön kanssa vuoden 2011 loppuun mennessä. Koska oikeusasiamies päättelee Sipilän oman ilmoituksen vastaisesti hänen tietojensa Katera Steelistä loppuvan vuoteen 2011, Sipilällä ei laillisuusvalvojan mukaan ollut aihetta epäillä yhteyttä Terrafameen.
Katera Steelin laskutus kaivokselta alkoi 2012 ja jatkui 2013. Sipilä oli silloin sijoitusyhtiönsä kautta Katera Steelin vähemmistöomistaja viiden prosentin osuudella, muttei kertomansa mukaan tiennyt kaivoslaskuista.
”[J]os Sipilällä olisi ollut tiedossaan seikkoja, joiden valossa olisi ollut syytä epäillä Katera Steel Oy:n voimassaolevia tai tulevia liikeyhteyksiä Terrafame Oy:öön, olisi Sipilän velvollisuutena ollut selvittää mahdollinen esteellisyytensä ennen pääomittamisasiaan osallistumistaan tai välittömästi syytä siihen ilmetessä”, oikeusasiamiehen ratkaisussa todetaan.
Mitä Sipilä meille kertoo?
Oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä Sipilä kuvaa vuosia 2011–2013 tähän tapaan: ”En omista minkäänlaista osuutta Katera Steel Oy:stä eikä minulla ole mitään asemaa yhtiössä. Vuonna 2011 tuolloin pääosin omistamani pääomasijoitusyhtiö Fortel Invest Oy tuli Katera Group Oy:n (myöhemmin Katera Steel Oy) omistajaksi 28.9.2011 helpottaakseen konepajayhtiön sukupolven vaihdosta. Fortel Oy:n sijoitus oli 30 000 euroa ja se muodosti 5 % Katera Group Oy:n osakkeista. Myöhemmin vuonna 2013 olen luopunut omistuksestani Fortel Invest Oy:ssä. Annoin vuoden 2011 lopussa neuvoja Katera Group Oy:n hallitustyöskentelyyn ja osallistuin muutamaan yhtiön hallituksen kokoukseen vuonna 2011, mutta en ollut yhtiön hallituksen jäsen tai muu toimihenkilö. Sukupolven vaihdoksen yhteydessä yhtiön strategiaa muutettiin kohti sopimusvalmistajan roolia perinteisen konepajayhtiön toiminnan osuuden vähentyessä. Minulla ei ole tämän jälkeen mitään tietoa Katera Steel Oy:n liiketoiminnasta ja sen kehittymisestä.” (Korostukset KU:n.)
Sipilä ei väitä, että tietämättömyys alkaisi vuoden 2011 lopusta. Tekstiin on vain rakentunut hankala viittaussuhde.
Sipilä siis tunsi Katera Steelin toimintaa vuoden 2013 joulukuuhun asti, mutta hän ei tiedä mitään yhtiön Talvivaaralle vuosina 2012 ja 2013 tekemistä töistä. Oikeusasiamies sekoili hieman vuosilukujen kanssa, mutta suomalainen sananparsi neuvoo luottamaan miehen sanaan.
Aiheesta muualla verkossa
Pääministeri Juha Sipilä lausuu keskiviikkona tiedotusvälineille saamastaan esteettömyyspäätöksestä yhden kommentin ja poistuu Ylen videolla
Kansan Uutiset pyysi torstai-iltana eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta ja pääministerin esikunnalta tarkistusta vuosia 2011 ja 2013 koskevaan epäselvyyteen. Klo 14.24: Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja ilmoitti perjantaina iltapäivällä, että pääministerillä ei ole lisättävää.