Viikon kysymys
Rautaruukin Raahen tehtaan työntekijät synnyttivät kiivaan julkisen keskustelun väittämällä Kauppalehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että tehtaan uusi vuorotyöjärjestelmä olisi lisännyt itsemurhia työyhteisössä. Kirjoituksen mukaan kuukauden sisällä on tehty kolme itsemurhaa. Tehtaalla on noin 2 000 työntekijää.
Onko mahdollista, että työn organisoinnin muutoksilla voi olla niinkin dramaattisia seurauksia kuin itsemurhien lisääntyminen työyhteisössä, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä?
– Työympäristöllä on tietenkin yhteys mielenterveyteen. Tämähän on tiedetty fakta. Työolosuhteet voivat vaikuttaa siihen, että jokin mielenterveydellinen ongelma laukeaa. Se, että työolosuhteiden muutos aiheuttaa nimenomaan itsemurhan, on äärimmäinen tilanne. Yleensä itsemurhaan on monia syitä.
– Etenkin unenpuutteella on vaikutusta mielenterveyteen. Suomessa on tutkittu muun muassa anestesiologien kohdalla sitä, miten vuorotyö vaikuttaa itsemurhiin, ja tilastollisia yhteyksiä on havaittu. Meillä ei ole näyttöä, että vuorotyö suoranaisesti aiheuttaisi itsemurhia. Pidän kuitenkin mahdollisena, että työolot ovat yksi itsemurhan laukaiseva tekijä.
Mikä vaikutus vuorotyöllä on uupumiseen ja työkyvyttömyyteen?
– Uusienkin tutkimusten valossa on osoitettu, että unettomuudella on vaikutusta sille, miten ihmiset pysyvät työelämässä. Tässä Rautaruukin Raahen tehtaan tapauksessa täytyy muistaa, että siellä on aikaisemmin ollut käytössä erittäin hyväksi koettu vuorotyöjärjestelmä eli niin sanottu nopeasti eteenpäin kiertävä vuorotyön malli. Se on tiettävästi paras käytössä oleva vuorotyön malli, jolla on hyvin voimakkaasti työhyvinvointia edistäviä vaikutuksia.
Mihin tällaisen nopeasti kiertävän vuorotyömallin hyödyt perustuvat?
– Siinä on hyvin vähän peräkkäisiä työvuoroja. Ensin tehdään kaksi aamuvuoroa, sitten tehdään kaksi iltavuoroa ja sen jälkeen kaksi yövuoroa. Sen jälkeen on neljä päivää vapaata. Siinä on hyvin runsaasti aikaa palautua yövuororupeamien jälkeen. Myös se, että vuorot kiertävät myötäpäivään, tuo myönteisiä vaikutuksia. Silloin on aina vähintään 16 tuntia aikaa palautua työvuorojen välissä
Ruukin Raahen tehtaan työsuojeluvaltuutetun mukaan tehtaalla osa työntekijöistä joutuu nukkumaan unilääkkeiden voimalla uuden työvuorojärjestelmän takia. Mikä on mielipiteesi tästä?
– Ei ole tietenkään oikea hoitotapa, että otetaan nukahtamislääkkeitä nukkumiseen ja piristäviä lääkkeitä työntekoon. Se aiheuttaa kierteen. Siinä joudutaan ojasta allikkoon.
Voiko tällaisella lääkityskierteellä olla yhteys masentuneisuuteen tai itsetuhoisuuteen?
– En usko, että unilääkkeillä on tällaista vaikutusta. Lääkkeiden käytön lisääntyminen osoittaa kuitenkin kiistatta, että työvuorojärjestelmä koetaan hyvin kuormittavaksi.
Kuva: Ruukki/Jukka Male