Viikon kysymys
Rovaniemen seudulla on varmistunut useita kymmeniä sikainfluenssatapauksia. Puhutaan paikallisesta epidemiasta.
Leviääkö sairaus nyt epidemiana muuallekin Suomeen, ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?
– Voidaan ainakin sanoa, että se on selvästi leviämässä väestöön Rovaniemen seudulla. Toistaiseksi se on ainoa alue Suomessa, jolla on selvää influenssa–aktiviteettia sekä varuskunnassa että siviiliväestön parissa.
Miten epidemia leviää?
– Sillä perusteella, miten influenssa yleensä käyttäytyy, voidaan kyllä arvioida, että tyypillisesti tällaisen varuskuntaepidemian jälkeen se lähtee leviämään koko väestöön muutaman viikon viiveellä.
Onko Suomi kansainvälisesti vertailtuna säästynyt sikainfluenssalta paremmin kuin muut maat?
– Meillä ei ole toistaiseksi ollut laajamittaisia tartuntoja, kuten esimerkiksi Keski–Euroopassa. Siinä suhteessa vastaus on myönteinen, mutta muihin pohjoismaihin verrattuna ero ei ole suuri.
Mikä on hillinnyt taudin leviämistä Suomessa?
– Yksi syy lienee, että Suomessa influenssa on vuodenaikaan sidoksissa oleva tauti, joka tyypillisesti lähtee leviämään myöhäissyksyllä ja talven aikana. On ihan poikkeuksellista, että tartuntoja nähtäisiin kesällä tai edes alkusyksyllä.
Miten tulee menetellä, jos epäilee sairastuneensa sikainfluenssaan?
– On otettava yhteys omaan terveyskeskukseen ja pyytää sieltä neuvoja. Riippuen siitä, miten rankka tauti on, sieltä saa ohjeet, hakeutuako hoitoon vai sairastaa kotona. Tärkeää on pysytellä sairaana kotona eikä lähteä muualle levittämään tautia edelleen.
Rokotukset sikainfluenssaa vastaan ovat käynnistämässä. Minkälaisia toiveita rokotuksiin liitetään?
– Rokotus näyttäisi tähän mennessä tehtyjen kokeiden perusteella olevan tehokas. Toiveena on päästä rokottamaan mahdollisimman monta suomalaista ennen kuin epidemia alkaa levitä. Silloin sen vaikutuksia pystyttäisiin lieventämään. Tämä on päätavoite. Jos saataisiin vielä muutama viikko lisää aikaa toteuttaa rokotuksia, meillä voisi olla edessä selvästi lievempi epidemia kuin muuten.
Päteekö edelleen arvio, että noin miljoona suomalaista sairastuisi sikainfluenssaan?
– Tämä arvio perustuu siihen, miten sairaita on muualla maailmalla ollut. Kaikki sairastumiset eivät välttämättä tule siinä ensimmäisessä aallossa, vaan usein pandemioissa on kaksi aaltoa, jotka tulevat muutaman kuukauden välein.
Miten huolissaan sairastuneen tulisi olla?
– Pääosin tämä tauti on ollut taudinkuvaltaan tavallisen flunssan luokkaa. Ylenpalttiseen huoleen ei ole aihetta. Jos oireet ovat vaikeat, hoitoon kannattaa ilman muuta hakeutua, koska normaaliin kausi-nfluenssaankin liittyy sairaalahoitoa ja jopa kuolemia. Tässä ei ole kuitenkaan kyse erittäin tappavasta taudista, jollainen muutama vuosi sitten esiintynyt lintuinfluenssa oli.