Suomessa on 250 000 työntekijää, jotka eivät ole minkään työehtosopimuksen piirissä. Alle kympillä tunnissa töitä tekee tällä hetkellä arviolta 40 000 suomalaista. Oikeisto on ottanut matalapalkkatöiden edistämisen poliittiseksi projektikseen.
Matalapalkkatöiden lisääminen ei kuitenkaan ole avain valtion talouden vahvistamiseen. Matalapalkkatyöt siirtävät palkkakustannukset työnantajalta valtion maksettaviksi, kun työntekijät joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen ja muihin sosiaaliturvan muotoihin selvitäkseen arjessa.
Sen sijaan eriarvoisuuden lisääntyminen on yksi maailman talouden suurimmista ongelmista. Yksi tapa pysäyttää pienimpien palkkojen jatkuva erkaantuminen keskipalkasta on vasemmistoliiton ehdotus lakisääteisestä 10 euron minimituntipalkasta. 10 euron minimituntipalkka vastaa noin 1 700 euron kuukausittaista bruttopalkkaa. Vasemmistoliiton tekemän lakialoitteen mukaisesti minimituntipalkan tasoa tarkasteltaisiin vuosittain asetuksella, jotta palkka ei jäisi jälkeen yleisestä hinta- ja ansiokehityksestä.
Matalapalkkatyöt siirtävät palkkakustannukset työnantajalta valtion maksettaviksi.
Ay-liikkeen piirissä on suhtauduttu usein varauksella tai välillä myös tuomitsevasti minimituntipalkkaan, sillä se nähdään uhkana yleissitovuudelle. Vasemmistoliiton minimipalkkaesitys ei kuitenkaan uhkaa yleissitovuutta, vaan antaa sisällön työsopimuslain määritelmälle ”tavanomainen ja kohtuullinen palkka”.
Lakisääteinen vähimmäispalkka ja työehtosopimuksiin perustuva palkkajärjestelmä voivat toimia rinnakkain toisiaan tukevina järjestelminä. Vähimmäispalkka luo yhtenäisen vähimmäistason sekä niille työntekijöille, jotka ovat työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolella, että niille, jotka ovat sen piirissä. Tällä hetkellä työmarkkinat ovat kuitenkin siinä tilanteessa, että koetetaan laskea palkkoja paikallisella sopimisella alle työehtosopimusten, joten palkansaajat tarvitsevat sekä vakuuden minimipalkasta että työehtosopimusten tuomaa turvaa.
Yleissitovuuden tavoittelusta ei siis missään nimessä pidä tinkiä. Yleissitovuus suojelee niin yritystä kuin palkansaajaakin: se estää yritysten välisen kilpailun vääristymisen ja palkkojen polkemisen. Emme halua, että millekään alalle muodostuu tavaksi maksaa esimerkiksi viiden euron tuntipalkkoja.
Työstä kuuluu saada kunnollinen palkka, sellainen joka riittää elämiseen. Kymppi tunnissa on korvaus, joka riittää juuri ja juuri elämiseen. Taso on laskettu Euroopan sosiaalisen peruskirjan määrittelemästä kelvollisesta vähimmäispalkasta.
Työttömyys on vakava ongelma, jonka ratkaisemiseksi nykyinen hallitus tekee aivan liian vähän. Ratkaisu työttömyyteen ei ole kuitenkaan halpatyö vaan aktiivinen työllistämispolitiikka, uusien työpaikkojen luominen ja työn jakaminen.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja.