Välittäminen, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys ja suvaitsevaisuus. Sellaiset arvot tulevat vastaan kun kurkkaa kokoomuksen kotisivulle.
Uuden puheenjohtajan myötä puheet ovat muuttuneet pehmeämmiksi. ”Kokoomuksen on rakennettava reilua yhteiskuntaa”, ”pidetään kaikki mukana”, ”ei jakautunutta yhteiskuntaa”. ”Mahdollisuuksien tasa-arvo lähtee varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta” ja ”pidetään huolta ympäristöstä ja jätetään maailma tuleville polville paremmassa kunnossa kuin olemme sen itse saaneet”.
Mitä sulosointuja! Kun valtiovarainministerin prioriteetti on vieläpä työllisyyden parantaminen, niin mikäs tässä on ollessa.
Tasa-arvo on tästä politiikasta kaukana.
Harmi vain ettei tämä löysä puhe tasa-arvosta näy teoissa. En yhtään ihmettele, että moni on lyönyt politiikan suhteen hanskat tiskiin, kun poliitikkojen sanat ja teot näyttävät olevan aivan eri paria.
Kuinka kokoomus siis parantaisi työllisyyttä? Alentamalla palkkoja, kasvattamalla palkkaeroja, keventämällä isotuloisten verotusta.
Kuinka sitä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen tasa-arvoa rakennetaan? Leikkaamalla avustajaresurssit, suurentamalla ryhmiä, viemällä rahat ammatillisesta koulutuksesta.
Puhe ilmaisesta varhaiskasvatuksesta kuulostaa aika absurdilta, kun samaan aikaan kokoomusministerin esitys maksujen korottamisesta on jo viety eduskunnan käsittelyyn.
Ympäristöstäkin huolehditaan kompensoimalla päästökaupan kustannuksia teollisuudelle veronmaksajan pussista – luonnonsuojeluun rahaa ei sitten enää riitäkään.
Elokuun budjettiriihi lupaa siis aivan sitä samaa oikeistopolitiikkaa kuin hallituksen tähänastinenkin taival: keppiä työttömille, satojen miljoonien leikkauksia sosiaaliturvasta ja koulutuksesta, ja veronalennuksia maustamaan paketti hyvänmakuiseksi varsin mukavasti toimeentuleville.
Johdonmukaistahan tämä on: pitkän aikavälin kestävyysvaje on samaa suuruusluokkaa kuin 90-luvun puolivälin jälkeen tehdyt ansioverotulon helpotukset. Politiikka on ollut ja on systemaattista: mitä isommat tulot, sitä suuremmat verohelpotukset. Erikseen on vielä verohelpotuksia rikkaimmille listaamattomien yritysten omistajille, vaikka suuria pääomatuloja verotetaan muutenkin vastaavia palkkoja vähemmän.
Tasa-arvo on tästä politiikasta kaukana.
Taloudellisesti ja sosiaalisesti hyväosaista, hyvätuloista ja suurituloistakin väkeä on nykypäivän Suomessa paljon. Ja niin on vähäosaisiakin.
Luokkayhteiskuntaahan tässäkin riihessä rakennetaan.
Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen.