Vasemmistoliiton puoluekokous pidettiin kesäkuussa mielestäni erityisen hyvässä tunnelmassa. Kokousedustajat olivat aktiivisia ja kävivät hyvää ja rakentavaa keskustelua vasemmistoliiton tilasta, mutta ennen kaikkea katsottiin tulevaisuuteen.
Uuden puheenjohtajan Li Anderssonin linjapuhe kokouksen päätteeksi oli mieleenpainuva ja onnistunut. Panin tyytyväisyydellä merkille hänen vahvat kannanottonsa työelämäkysymyksiin ja kasvaviin tuloeroihin.
Eduskuntaryhmämme on ollut työelämän kysymyksissä ja työttömyyden hoidon saralla aktiivisin puolue eduskunnassa. Jostain syystä tämä tekeminen ei kuitenkaan ole välittynyt suurelle yleisölle. Tätä näkemystäni puoltaa myös tutkimus ”Poliittisen osallistumisen eriytyminen”, jossa tarkasteltiin vuoden 2015 eduskuntavaaleja.
Työelämä on murroksessa ja perinteisen duunarin käsite on muuttunut.
Itselleni osui silmiin Helsingin Sanomien tiivistelmässä toteamus, että äänestäjien mielestä Suomesta puuttuu aito työväenpuolue. Tällaiseksi jollain tasolla luokiteltiin SDP ja työväestö on paljon äänestänyt myös perussuomalaisia edellisissä eduskuntavaaleissa.
Olemme päättäneet puolueen johdossa keskittyä työelämäasioihin entistä painokkaammin. Työelämä on murroksessa ja perinteisen duunarin käsite on muuttunut. Meillä on kasvava joukko epätyypillisissä työsuhteissa olevia, kuten nollatuntisopimuslaiset ja freelancerit. Itse luen tähän joukkoon myös itsensätyöllistäjät.
Työttömyysturvalakia ollaan jälleen ensi vuoden alusta rajusti heikentämässä, ja vasemmistoliiton tulee tehdä oma malli kuinka sitä päinvastoin tulee kehittää.
Emme saa viestiämme läpi vain vastustamalla leikkauksia, mikäli meillä ei ole esittää uskottavia vaihtoehtoja. Vasemmistolaisia asiantuntijoita edellä mainittuihin asioihin löytyy ja uskon, että saamme yhdessä miettien uskottavan ja inhimillisen vaihtoehdon porvarihallituksen harjoittamalle politiikalle, jolla se haluaa tuloerojen kasvavan ja rakentaa Suomeen uudelleen luokkayhteiskunnan.
Olen pannut tyytyväisyydellä merkille, että puheenjohtajamme on ottanut kantaa jo näihin asioihin. Esillä on ollut muun muassa työajan lyhentäminen ja perhevapaiden kehittäminen. Samoin hän on ottanut esille toimia pienyrittäjien aseman parantamiseksi.
Suomessa on kuluvan puoluekokouskauden aikana varsinainen vaalisuma. Uskon, että meidän on mahdollista nousta neljän suuren joukkoon vuoden 2019 eduskuntavaaleihin mennessä. Tähän pääsemme nostamalla isoja ja ihmisten arkeen vaikuttavia teemoja esille entistä vahvemmin.