Tanja Leskinen
44 vuotta.
Järjestäjä PAMin Tampereen toimistolla. Takana yhdeksän vuotta toimitsijana ja sitä ennen 11 vuotta arvokuljettajana LOOMIS Suomi Oy:ssä.
Asuu Tampereella.
Selfie
Yritämme saada työpaikat järjestäytymään ja valitsemaan luottamusmiehet.
Yhä useamman SAK-laisen ammattiliiton toimipisteestä löytyy järjestäjiä. Esimerkiksi PAM:n Tampereen toimistossa kahdesta toimitsijasta on tehty järjestäjiä. Toinen heistä on Tanja Leskinen. Mikä ihmeen järjestäjä, Tanja?
– Liittokokouksesta vuosi sitten käynnistynyt organisaatiouudistus on edennyt pikkuhiljaa. Meillä homma käynnistyi vuoden alussa. Nyt päivystän toimistolla vähemmän ja kierrän kentällä enemmän. Menen sinne, mistä otetaan yhteyttä.
– Silti edelleenkin minun on tunnettava PAM:n työehtosopimukset ja työlainsäädäntö. On pysyttävä ajan tasalla, koska kentällä ollessani näistä asioista tulee kysymyksiä.
Mitä järjestät?
– Se riippuu työpaikasta. Järjestäjä ei sano, mitä kehitettävää työpaikalla on ja mitä pitäisi tehdä. Kaikki lähtee työntekijöiden tarpeesta, siitä, mihin he haluavat vaikuttaa. Pystyn tukemaan heitä ja auttamaan heitä esimerkiksi verkostoitumisessa. Nyt palataan siihen, mistä ay-liike on alkanutkin, kun ihmiset ovat alkaneet järjestäytyä työpaikoilla.
– Meillä on vielä paljon työpaikkoja, joissa ei ole luottamusmiestä. Järjestäjän työn pääpaino on näissä työpaikoissa. Yritämme saada ne järjestäytymään ja valitsemaan luottamusmiehet. Tänä keväänä tätä asiaa on edistänyt myös kiky-taistelu. Alueellamme on järjestetty jo yhdeksän perehdyttämistilaisuutta uusille luottamusmiehille. Osallistujia niissä on ollut yhteensä 70-80.
– Haasteena on erityisesti vuokratyöfirmat, joissa työntekijät kiertävät kohteesta toiseen ilman pysyvää työyhteisöä, mikä tarkoittaa, että he eivät yleensä tunne kohteen muita työntekijöitä. Olemmekin miettineet, voisiko vuokratyöfirma olla se järjestämisen kohde. Ratkaisua etsitään kaiken aikaa.
Mitä eroa entiseen?
– Se, että edunvalvonta tapahtuu työpaikalla. On parempi ratkaista erimielisyys siellä työpaikalla, jossa se on syntynytkin ja jossa on voima vaikuttaa asioihin. Se vaatii työpaikan ihmisiltä enemmän tietoa työehtosopimuksesta, mutta myös rohkeutta lähteä ajamaan asiaa työnantajan kanssa.
Olet tehnyt toimitsijan töitä yhdeksän vuotta. Miltä muutos järjestäjäksi tuntuu?
– Olen tykännyt. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja nyt kun päästään kehittämään työpaikkojen edunvalvontaa, se on positiivinen kulma asioihin. Järjestäminen on vuorovaikutusta. Asioiden hoito perustuu luottamukseen.
– Kun huomaan innostuneisuuden, tiedän, että oikeaan suuntaan mennään. Työpaikalla ihmiselle tulee hyvä fiilis, kun hän on uskaltanut tarttua asioihin ja huomaa, että niihin voi vaikuttaa. Se palkitsee.
Tällä palstalla kerromme ihmisistä ja heidän valinnoistaan.
Tanja Leskinen
44 vuotta.
Järjestäjä PAMin Tampereen toimistolla. Takana yhdeksän vuotta toimitsijana ja sitä ennen 11 vuotta arvokuljettajana LOOMIS Suomi Oy:ssä.
Asuu Tampereella.