Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) ihmettelee, miten Suomessa voi toimia ala, joka käyttää lapsia halpatyövoimana ilman työehtoja.
Arhinmäki teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen mainosten ja ilmaisjakelulehtien jakajien työehdoista ja minimipalkasta.
Mainos- ja ilmaisjakelulehtien jakajille säädettiin tänä syksynä ensimmäistä kertaa yleissitovat työsuhteen ehdot ja minimipalkka. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti työehtosopimuksen yleissitovuuden.
Suorajakelualan yritykset kuitenkin vastustavat sopimusta. Yli 20 alan yritystä on valittanut ratkaisusta työtuomioistuimeen sillä perusteella, että sopijaosapuolet eivät edusta toimialan yrityksiä riittävästi.
– Suomen huonoimmin palkatut työläiset löytyvät postiluukuiltamme: mainos- ja ilmaisjakelulehtien jakajien tuntipalkat jäävät alimmillaan 2,5 euroon. Raskasta työtä tekevät pääasiassa lapset, opiskelijat ja maahanmuuttajat, toteaa itsekin mainoksia jakanut Arhinmäki.
– Esimerkiksi Kelan Sanomat jaetaan nykyään EU:n kilpailudirektiiviin vedoten suorajakelufirmojen toimesta. Julkinen tiedote, jonka päätehtävä on maamme sosiaaliturvasta tiedottaminen, jaetaan lapsiakin halpatyövoimana käyttäen.
Tuhansia, pääasiassa osa-aikatyöntekijöitä työllistävän suorajakelualan vuosiliikevaihdoksi arvioidaan 84 miljoonaa euroa. (KU)