Tuomas Muraja
43-vuotias helsinkiläinen.
Toimittaja ja tietokirjoittaja.
Faktabaarin vastaava toimittaja.
Nyt kannattaisi luottaa siihen mediaan, joka on sitoutunut journalistin ohjeisiin.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä vaalikampanjoissa saa valehdella. Median vastuulla on puhkaista väärät väitteet. Faktabaarin vastaava toimittaja Tuomas Muraja, mitä ajattelet tästä?
– Omituista vastuuttomuutta. Puolue on jäänyt monesti kiinni valheesta. Jos Soinin virheitä korjaa, syytetään toimittajaa ajojahdista tai valehtelusta.
Missä tilassa journalistien sananvapaus tänä
päivänä Suomessa on?
– Nyt meillä on jo helpompaa. Jokaisessa mediatalossa tuntuu nyt olevan yksi tai kaksi toimittajaa, jotka ovat oikeistopopulistien silmätikkuina. Uhkailu ei kohdistu enää vain yhteen tai kahteen. Minuunhan kohdistuu 2-3 kertaa vuodessa isompi masinoitu vihakampanja, jolloin tukitaan sähköpostit ja inboxit facebookissa. Tämä käynnistyy siitä että, joku perussuomalaisten vaikuttavista poliitikoista vihjaa kannattajilleen, että lukekaa Murajan juttu.
Voisivatko journalistit yhdessä vastata tähän kiusantekoon?
– Olen aina sanonut, että entistä parempi journalismi on vastaus. Politiikan karnevalisointi on johtanut tähän. Meillähän on toimittajia, jotka ovat pitäneet eduskuntaa lähinnä sirkuksena ja pilkan kohteena. Toinen syy on se että populismi on tullut mukaan politiikkaan. Siksi faktantarkistus on kaikkien etu.
Faktabaari on toiminut vuodesta 2014 asti. Mikä vaikutus toiminnalla on ollut?
– Palvelumme on sitä, että kansalaiset kysyvät ja me korjaamme. Pieni toimintamme on parantanut yhteiskunnallista keskustelua. Poliitikot kautta kentän ovat lähteneet mukaan rakentavaan keskusteluun. Poikkeuksena vain perussuomalaiset. Jos heidän virheitään korjaa, siitä tulee heti lokaa.
– Me vaikutamme kahdella tavalla, korjaamalla faktoja ja olemalla olemassa. Meillä on satakunta professoria, tutkijaa ja tilastokeskuksen ynnä muiden instanssien tyyppiä tarkistamassa faktoja.
Millaisia ohjeita antaisit median kuluttajille? Miten tietää, mikä on totta ja mikä valetta?
– Jälleen vastaan: entistä parempi journalismi. Moni toimittaja tuntuu unohtavan sen, että sitaatti ei pelasta. Jos poliitikko sanoo lehdessä jotain mikä ei ole totta, vastuussa on päätoimittaja. Eli siitä vaan tekemään kantelua Julkisen sanan neuvostoon tai vaatimaan oikaisupyyntöä. Eli löysä journalismi pois. Uskon että toiminnallamme on ollut tässäkin vaikutusta. Media on alkanut puhua ääneen faktantarkistuksesta.
– Nyt kannattaisi luottaa siihen mediaan, joka on sitoutunut journalistin ohjeisiin ja Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin. Media ei ole sama kuin journalismi. Jokainen ihminen voi nykyisin olla media, mutta pitää luottaa journalismiin.
Tällä palstalla kerromme ihmistä ja heidän valinnoistaan.
Tuomas Muraja
43-vuotias helsinkiläinen.
Toimittaja ja tietokirjoittaja.
Faktabaarin vastaava toimittaja.
Nyt kannattaisi luottaa siihen mediaan, joka on sitoutunut journalistin ohjeisiin.