Viranomaisten palvelut saa yhdeltä ”digiluukulta” maaliskuussa 2018. Tarkoituksena on helpottaa kansalaisten asiointia niin valtion, kuntien kuin maakuntien kanssa. Samalla valtio säästää veroeuroja kirjeiden postituksesta.
Vastaisuudessa yhdeltä palveluväylältä eli digiluukulta löytyvät muiden muassa Kelan, poliisin ja TE-keskuksen palvelut. Kokeiluvaiheessa mukana ovat vasta Maanmittauslaitos, Väestörekisterikeskus ja Trafi.
Tarkoituksena on saada asiakkaan kännykkään ilmoitus, kun hänelle on tullut postia palveluväylään. Tällöin hän voi käydä pankki-, henkilökortti tai mobiilitunnuksillaan katsomassa, mistä asiasta on kyse.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) totesi keskiviikkona, että Suomella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä digitaalisiin julkisiin palveluihin.
Ministeri otti esimerkiksi Tanskan, jossa sähköinen asiointi on edennyt ripeää tahtia. Siellä kaikilla, 15-vuotiaista alkaen, on sähköinen postilaatikko. Vuonna 2014 postilaatikko tuli pakolliseksi. Tosin viime vuoden lopussa postilaatikon oli avannut noin 90 prosenttia tanskalaisista.
Tanskassa viranomaisten paperinen asiakaskirje maksoi 14 euroa kaikki työvoimakustannukset mukaan lukien. Sähköisen asiointikerran hinnaksi tulee 4 euroa.
Suomessa säästöksi arvioidaan 9,5 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä, kun vertailukohtana pidetään viime vuotta. Samalla 116 henkilötyövuotta vapautuu muuhun käyttöön.
400 000 kansalaista vailla sähköistä tunnistetta
Vehviläinen myönsi, että palveluväylä-hankkeessa on vielä ratkaistavana tietoturva-, kapasiteetti- ja käyttäjäongelmia. Palveluväylän pitäisi olla 4G-tasoinen ja palvelun sellainen, että se soveltuu esimerkiksi näkövammaisille.
Palveluväylän käyttöönotossa on yksi iso ongelma. Suomessa on yhä 400 000 kansalaista, joilla ei ole sähköistä henkilötunnistetta eli pankki-, henkilökortti- tai mobiilitunnistetta.
Vehviläinen kertoi, että valtiovarainministerin valmistelussa on lakiesitys, jolla pankit velvoitetaan antamaan pankkitilin yhteydessä sähköiset tunnisteet.
– Toimeentulotuen siirtyminen Kelalle ensi vuoden alusta asettaa takarajan. Kaikilla on oltava mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen.
Vaihtoehtoinen asiointikanava tarjotaan vastaisuudessakin ikäihmisille ja vammaisille. Myös omaisten mahdollisuuksia hoitaa vanhusten asioita sähköisesti helpotetaan.
Tulotiedot helpottavat perustulokokeilua
Ajan tasalla oleva tulorekisteri on Vehviläisen mukaan jo hyvässä vauhdissa. Siihen on osoitettu neljäsosa digitalisaation sadan miljoonan kärkihankkeiden potista.
– Kun tulorekisteri saadaan käyttöön, se helpottaa olennaisesti perustulokokeilua. Järjestelmästä saadaan riittävän yksinkertainen.
Ministerin mukaan Suomi on digitalisaatiossa hyvässä seurassa Tanskan, Britannian, Viron, Yhdysvaltojen ja Singaporen kanssa. Suomi pitää ensimmäistä sijaa sähköisessä viranomaisasioinnissa ja toista sijaa sähköisissä terveyspalveluissa.
– Emme voi silti olla tyytyväisiä, sillä monesti asiointi on monimutkaista.
Vehviläisen mukaan digitalisaatiota tulisi jouduttaa Suomessakin poliittisella ohjauksella ja tarvittaessa lainsäädännöllä.
Digiluukun kokeiluvaiheen versio löytyy osoitteesta https://beta.suomi.fi.