Kansainvälinen futisbisnes on ollut viime vuosina niin likaista peliä, ettei oikeastaan osannut edes yllättyä siitä, että Panama-vuodoista roiskahti osa myös kuningaslajin kabinetteihin. Sveitsin poliisi teki ratsian Uefan pääkonttoriin viikko sitten tarkoituksenaan käräyttää Fifan nykyinen ja Uefan entinen kapu Gianni Infantino. Infantinon väitetään solmineen kymmenen vuotta sitten televisio-sopimuksia Hugo ja Mariano Jinkinsin kanssa, jotka ovat syytettyjen penkillä Fifan laajassa korruptiotutkinnassa. Uefa ja Infantino luonnollisesti kiistävät kaiken.
Ehkä vielä paljastavampaa laatua on Fifan eettisen komitean jäsenen Juan Pedro Damiánin tapaus. Vuodesta 2012 jalkapalloviranomaisten etiikkaa syynänneen asianajajan huomattiin antaneen lakiapua yli 200 veroparatiisiyhtiölle, joita on operoitu Panama-vuodon keskiössä olevan Mossack Fonseca -lakiyhtiön kautta.
Osaan firmoista on liitetty myös Fifan entinen puheenjohtaja Eugenio Figueredo, jonka pimeitä puuhia on tutkittu jo viime vuodesta lähtien. Damiáni ilmoittikin vilunkipelin tultua julkisuuteen eroavansa komiteasta.
Monikerroksinen korruption vyyhti on haastava purkaa.
Panaman paperit ovat märkiä rättejä Fifan kasvoille. Jalkapalloliitto on viime aikoina pyrkinyt siivoamaan mainettaan, ja vasta kuukausi sitten järjestö hyväksyi kokouksessaan uudistuspaketin, jonka tarkoituksena on puhdistaa korruptio organisaation rattaista. Fifan rahaliikenteestä halutaan läpinäkyvämpää ja johtajiston kausia rajattiin. Päätökset ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden tulokset jäävät nähtäviksi.
Ei toki ole enää mikään uutinen, että menneinä vuosina Fifan konttori on ollut varsinainen suhmuroinnin ja selänpesun tyyssija. Jalkapalloliitto voikin helposti vedota menneiden aikojen ”maan tapaan” ja kätkeytyä siilipuolustukseen tuoreen reformipakettinsa taakse.
Kysymys kuuluukin, johtavatko Panamankaan paljastukset riittäviin uudistuksiin liitossa. Monikerroksinen korruption vyyhti on haastava purkaa.
Eikä tässä ollut edes vielä kaikki. Panama-papereista löytyy lukuisia futismaailman nimiä, mukaan luettuina huippupelaajia maailman superjoukkueista. Eniten huomiota on saanut jo ennestään isänsä hämärillä bisneksillä mainettaan mustannut Lionel Messi, mutta futisihmiset muistavat myös sellaiset nimet kuin Argentiinan maajoukkueessa, Real Madridissa ja Manchester Unitedissa loistanut Gabriel Heinze, Leicesterin nykyhyökkääjä Leonardo Ulloa ja chileläinen, niin ikään Realissa ja Sevillassa palloillut Iván Zamorano.
Monet pelaajien väitetyistä veroparatiisipuuhista liittyvät niin kutsuttujen imago-oikeuksien myymiseen yritysten käyttöön. Messi on samasta syystä käräjillä jo ennestään. Imago-oikeuksissa on kyse oikeuksista käyttää esimerkiksi pelaajan kuvaa ja nimeä mainoksissa, ja niiden ympärillä pyörii valtava bisnes. Väkisin käy mielessä, että nyt tapahtuneet paljastukset saattavat tulla pelaajien imagoille mittaamattoman kalliiksi, ja hyvä niin.
Panama-vuodon on useissa puheenvuoroissa otaksuttu olevan viimeinen naula aggressiivisen verosuunnittelun arkkuun. Kun veroparatiisikikkailun laajuus on tullut julki, ei valtioilla ole enää muuta vaihtoehtoa kuin kiristää lainsäädäntöään.
Samoin toivoisi kansallisten jalkapalloliittojen ja auktoriteettien painostavan kansainvälisiä liittoja muuttamaan toimintaansa paremmin päivänvaloa kestäväksi. Pallo on lähtenyt pyörimään, ja tuloksena on toivottavasti mahdollisimman iso mylläys etenkin Fifan johtoportaassa.
Viikon vakiorivi pallotellaan sumusaarilla. Valioliigaa ei ole enää monta kierrosta jäljellä, mutta taistelu mestaruudesta ei ole lopullisesti ratkennut: täydellisellä loppukaudella ja piikkipaikkaa pitävän Leicesterin löystymisellä Tottenhamilla on vielä mahdollisuutensa. Muut tiimit taistelevat enää paikoista neljän joukossa ja siten osallistumisesta Mestareiden liigaan ensi kaudella.
Tällä hetkellä neljäntenä sarjassa oleva Manchester City on pakkovoiton edessä Chelseasta, mikäli haluaa säilyttää turvallisen välimatkan takana hengittäviin. Tämä lapun vitoskohde haiskahtaa muuten varsin ympäripyöreältä, mutta Cityn isompi panos kääntää painotuksen vierailijoille – koko kauden alisuorittanut Chelsea pelaa enää kunniasta. Vahvistetaan kakkonen kuitenkin raksilla.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 16.4. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), 1, 2(X), 2(X), 2(X), 1, 1, 1, 2, 1, 2(X), 1(X).
Viikon väite: Onnea Tampere! Kaupunginvaltuusto siunasi vihdoin uuden stadionin rakentamisen Tammelaan. Joskohan jatkossa vältyttäisiin näiltä tavaksi tulleilta alkukauden ottelusiirroilta, taas saavat Ilveksen ystävät odotella kotiavausta.
elina.vainikainen@gmail.com