”Koeajan kuluessa työnantaja arvioi, vastaako kokelaan työpanos kysyntään. Toisin kuin tässä uudessa työnäytteessä, koeaikana myös työntekijä arvioi, vastaako työnantajan kompensaatio hänen työpanostaan. Reilu peli”, Kontula toteaa Facebook-päivityksessään keskiviikkona.
Hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspakettiin sisältyy esitys työnäytteestä, jolla tarkoitetaan yksipuolista koeaikaa. Työnäytekokeilu, joka voisi venyä jopa neljän kuukauden mittaiseksi, olisi työtä ilman palkkaa, lomaa, eläkettä ja työterveyttä
Kontula vertaa työnäytettä kuntouttavaan työtoimintaan.
”Vielä aivan äskettäin olemme tapelleet siitä, että palkaton kuntouttava työtoiminta on lain mukaan työkyvyttömien ihmisten kuntoutusta, eikä sitä saa käyttää ”oikeiden” töiden teettämiseen työkykyisillä ihmisillä. Koska se ei ole reilua, ei sille työntekijälle eikä samoilla markkinoilla kilpaileville yrityksille.
Työnäyte kuohuttaa
Ministeri Jari Lindströmin tiistaina esittelemä työnäyte on herättänyt paljon kysymyksiä. Ihmetystä on lisännyt työ- ja elinkeinoministerin nimittämän selvityshenkilön Maria Kaisa Aulan lausunnot asiasta. Hän muun muassa myönsi, että vaarana on, että yritykset käyttävät työnäytettä hyväkseen.
”Kuten eilen arvasin, niin hallituksen kehittelemä uusi työnäyte on vain uusi palkattoman työn muoto entisten lisäksi. Jo tänään sen on myöntänyt myös työ- ja elinkeinoministerin selvityshenkilö Maria Kaisa Aula”, kirjoittaa Uuninpankkopoika Saku Timonen blogissaan keskiviikkona.
Timonen jatkaa, että työnäytteen antava työtön tekisi yrityksessä töitä usean kuukauden ajan ilman palkkaa. Hän saisi työajalta työttömän päivärahaa. Hänelle ei kertyisi työajalta lomaa tai eläkettä. Myöskään työterveyspalvelut eivät olisi työnäytettä antavan työntekijän käytettävissä.
Aulan mukaan kyseessä on rajattu kokeilu, työnäyte ei ole pakollinen eikä siitä kieltäytymisestä seuraisi sanktioita.
Timonen muistuttaa, että näin toteutettiin aikoinaan myös kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu.
”Vieläkin kuulee joskus väitettävän, että niihin ei ole pakko osallistua, vaan palkaton työ perustuu yhteiseen sopimukseen, jossa työtön työnhakija on tasavertainen neuvottelukumppani.”
Vapaaehtoinen voi muuttua pakolliseksi
Timonen arvelee että alkuun ehkä oikeasti vapaaehtoisesti työnäytteestä kehittyisi nopeasti pakko.
Työ- ja oikeusministeri Lindström tuli myöhemmin keskiviikkona julkisuuteen viestillä, että työnäytettä sovelletaan vain niihin, jotka haluavat. Ministerin mielestä keskustelu uudesta työllistämiskeinosta, työnäytteestä, lähti väärille urille. Hän toteaa IS:lle että hallitus ei ole ottamassa ihmisiä johonkin orjatyöhön.
Hän kertoo, että suurin osa avoimista työpaikoista ei tule ikinä työvoimatoimistojen tietoon. Ajatus on hänen mukaansa se, että ihmiset menevät itse työpaikoille etsimään niitä piilotyöpaikkoja.
Lindströmin mukaan työnäyte on eri asia kuin nykyisin käytössä oleva työkokeilu.
Sitran idea
Työnäyte on Sitran ehdotus kokeiluksi, jolla pyritään löytämään uusia keinoja auttaa työttömiä työnhakijoita löytämään uutta työtä.
Sitra on arvioinut, että Suomessa on jopa 270 000 piilotyöpaikkaa ja määrän ennustetaan myös kasvavan. Silti työtön on usein heikossa asemassa. Piilotöihin päästään useimmiten työelämän sisältä, työpaikkaa vaihtamalla. Työnäyte olisi Sitran mukaan täysin vapaaehtoinen.
Jatkovalmistelussa tulisi Sitran mukaan selvittää muun muassa työnäytteen tekijöiden vakuutusturvaa sekä kulukorvauskäytäntö.