Vasemmistoliitto vaatii, että hallitus valmistelee Talvivaaran kaivoksen hallittua alasajoa koskevan suunnitelman, josta käyvät ilmi työllisyydenhoitoon ja ympäristönsuojeluun liittyvät kysymykset.
Vasemmistoliitto sisällytti asian tänään jättämäänsä vastalauseeseen, joka koskee lisäbudjettia.
Turha venyttää
Vasemmistoliitossa arvioidaan, että Talvivaaran toimintaa on turha venyttää.
Valtiovarainvaliokunnan vasemmistoliittolaiset jäsenet Li Andersson ja Kari Uotila toteavat, että valiokunnan asiantuntijakuulemisissa on käynyt ilmi Talvivaaran kaivoksen toiminnan ongelmat. Niiden mukaan kaivoksen kannattavuuden esteenä ovat bioliuotustekniikan toimimattomuus, jätevesien hallinnan vaikeus ja nikkelin alhainen hinta. Myöskään pitkään jatkuneita ympäristöongelmia ei ole saatu ratkaistua. Yksityisiä sijoittajia ei ole löytynyt.
– Jos edes pitkällä aikavälillä olisi nähtävissä, että Talvivaarasta kuoriutuu kannattava ja ympäristön kannalta kestävä yritys, ei valtion kannattaisi edes etsiä yksityisiä omistajia, vaan sietää väliaikaisesti tappiollistakin toimintaa, Uotila sanoo.
– Ikävä kyllä tällaista vaihtoehtoa ei ole näköpiirissä. On selvää, että toiminnan rahoittamisen jatkaminen johtaa vain tappioiden kasautumiseen ja ympäristöongelmien pahentumiseen.
Satojen miljoonien reikä
Kaivoksen hallittu alasajo maksaa arviolta 300 miljoonaa euroa ja kestää vuosia. Työvoiman tarve säilyy samana muutamia vuosia. Vasemmistoliitto korostaa, että Kainuun vaikea työllisyystilanne vaatii aktiivisia toimia. Lisärahoitusta valtiolta kaivokselle tarvitaan jo tänä vuonna.
– Kainuussa tarvitaan kipeästi työpaikkoja. Ne on kuitenkin löydyttävä muualta kuin Talvivaaran kaivokselta. Talvivaaran monet ongelmat ovat luoneet varjon koko kotimaisen kaivannaisteollisuuden ylle. Tässä tilanteessa oikea ratkaisu on aloittaa kaivoksen hallittu alasajo. Se on järkevintä työpaikkojen ja ympäristön kannalta, sanoo Andersson.
Lisätalousarvion yhteydessä perustetaan myös Metsähallituksen aiemmin tällä viikolla hyväksymä uusi kolmiosainen taloudenpidon rakenne. Vasemmistoliitto esittää, että Ylä-Lapin virkistys- ja luontaistalousalueet, yleiset vesialueet sekä valtion retkeilyalueet sijoitetaan julkisten hallintotehtävien taseeseen.