Merentutkimuslaitos pilkotaan
Oppositio yritti vielä paukuttaa Merentutkimuslaitoksen pirstaloimista vastaan, kun laitoksen lakkauttamisesta keskusteltiin keskiviikkona eduskunnassa.
Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) päättivät keväällä pilkkoa Merentutkimuslaitoksen osia neljään eri paikkaan. Yksiköitä siirtyy Ilmatieteenlaitokseen ja Suomen ympäristökeskukseen, kun eduskunta loppuviikosta hyväksyy hallituksen esityksen asiasta, vaikka oppositio äänestyttää siitä.
Merentutkimuslaitos on johtava Itämeren tutkimuksen yksikkö. Opposition mielestä hallituksen esitys sen pilkkomisesta Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen kesken merkitseekin merentutkimuksen alasajoa.
– Lopputuloksena olisi oleellisesti heikentynyt kyky tarttua ja vastata Itämeren ympäristöongelmiin, todetaan liikenne- ja viestintäministeriön mietintöön jätetyssä vastalauseessa, jonka ovat allekirjoittaneet Vasemmistoliiton, SDP:n ja kristillisdemokraattien edustajat.
Oppositio toteaa, että jaolle ei löydy tieteellisiä perusteita.
Brändi
hukataan
– Asiantuntijakuulemisissa eduskunnan valiokunnissa kerrottiin, että merentutkimuslaitos on kansainvälinen korkeatasoinen toimija, sanoo kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.), joka on paneutunut asiaan sekä ympäristö- että liikenne- ja viestintävaliokunnassa.
– Sillä on kestävä kansainvälinen brändi ja brändejahan hallitus on halunnut, viimeksi innovaatioselonteossaan. Nyt tämä brändi aiotaan rikkoa.
Tiusanen pitää järjenvastaisena myös sitä, että nyt sirotellaan neljään paikkaan toimiva yksikkö, joka hallituksen suunnitelmien mukaan joidenkin vuosien kuluttua perustetaan uudelleen. Hän viittaa Merikeskukseen, johon on tarkoitus Helsingin Viikissä yhdistää Ilmatieteenlaitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen yksiköitä. Oppositio haluaakin, että Merikeskusta kiirehditään.
Myös Merentutkimuslaitoksen tunnetuin osa, kallis tutkimusalus Aranda, jää ajelehtimaan.
– Arandan tulevaisuus kelluu tosi epävakaisesti, koska vastuu siitä jaetaan eri ministeriöiden kesken. Ilmenee varmasti vastuunpakoilua.
Tiusasen mielestä hallituksessa ei ymmärretä, että merentutkimus on oma tieteenalansa.
Taustalla
tuottavuusohjelma
Taustalta löytyy valtion tuottavuusohjelma, jota oppositiossa yleisesti kutsutaan työttömyysohjelmaksi, kun väkeä pitää vähentää eri puolilta.
– Kuulemisissa tämä tuli esiin. Jäljet johtavat valtiovarainministeriöön. Kolmesta nimikkeestä pitää kuulemma päästä kahteen, Tiusanen sanoo.
– Kun Suomen ympäristökeskuksesta, Ilmatieteenlaitoksesta ja Merentutkimuslaitoksesta viimeinen on pienin, on nähtävästi arveltu, että sieltä tulee pienin vastustus.
Muutoksen yhteydessä päätösvalta merentutkimuslaitoksen rahoista siirtyy eduskunnalta Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen johtajille. Opposition mielestä se heikentää laitoksen asemaa, mikä taas on ristiriidassa Suomen intressien kanssa, kun pyritään vaikuttamaan Itämeren alueen elinkelpoisuuteen.