Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelema ns. kilpailukykysopimus olisi parempi kuin pakkolait, mutta oikeudenmukainen se ei ole.
”Karkean arvion mukaan kilpailukykysopimus on 2 500 miljoonan euron tulonsiirto työntekijöiltä työnantajille. Tämän on luvattu tuovan noin 35 000 uutta työpaikkaa”, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.
Hän kysyy, miksi työllisyyslupaus nyt toteutuisi, kun Kela-maksun poisto tai yhteisöveron alentaminen eivät sitä tuoneet.
”Hallitus ei ole esittänyt mitään lainsäädäntöä tai mekanismia, mikä estäisi näidenkin työntekijöiden rahojen valumisen yritysten voitoiksi ja osingoiksi.”
Arhinmäen mukaan valtiovarainministeriön laskelma uusista työpaikoista perustuu vahvoille olettamuksille, ei mihinkään tuoreeseen tutkimustietoon.
Suomessa jo nyt pienemmät palkat
”Ajatus on se, että viennin kilpailukyky nousee, kun työntekijäkulut laskevat. Mutta johtuuko viennin ongelmat liian korkeista työn kustannuksista?” Arhinmäki kysyy ja vasta itse, että Suomessa jo nyt on pienemmät palkat ja pidemmät työajat kuin kilpailijamaiksi mainituissa Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Lisäksi Saksassa muun muassa metallityöntekijät ajavat viiden prosentin palkankorotuksia.
Työmarkkinajärjestöjen neuvottelemassa kilpailukykysopimuksessa on Arhinmäen mielestä myös iso tasa-arvo-ongelma, koska lomarahoja leikataan vain julkisen puolen työntekijöiltä. Pienipalkkaiset naiset laitetaan maksamaan vientiyritysten voitot.
Arhinmäestä vientiteollisuuden työpaikkojen lisääntyminen on sopimuksella hyvin epävarmaa, mutta se on varmaa, että tavallisten työssäkäyvien suomalaisten ostovoima leikkaantuu. Tämä taas vähentää kotimaista työtä, kärsijöinä ovat erityisesti pienet yrittäjät ja heiden mahdollisuutensa työllistää.
Hallitus venkoilee
”Kilpailukykysopimuksessa työnantajien ei tarvitse luopua käytännössä mistään, mutta työntekijät ovat maksajan asemassa. Mutta tämäkään ei tunnu riittävän hallitukselle. Hallitus venkoilee sopimuksen hyväksymisen kanssa ja vaatii vielä kovempia leikkauksia työntekijöiltä”, Arhinmäki kirjoittaa.
”Hallitus näyttää haluavan lyödä työntekijät todella polvilleen. Ns. kilpailukykysopimus on työntekijöiden näkökulmasta epäoikeudenmukainen ja raskas, mutta hallitus vaatii vain vielä kovempia uhrauksia ja uhkailee lisäleikkauksilla.”
”En tiedä uskoiko kukaan tähänkään asti keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen olevan työntekijöiden puolella, mutta tämän venkoilun jälkeen varmasti kukaan ei enää usko.”