Irlannin tasavallassa käydään vaaliuurnille tänään perjantaina. Yksi varmimmista tuloksista näyttäisi olevan pienemmän hallituspuolueen, sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen (Labour) romahdus vaaleissa.
Viimeaikaisten gallupien mukaan Labour olisi menettämässä vähintään puolet viime vaaleissa saamastaan 19,4 prosentin kannatuksesta.
Myös päähallituspuolue, pääministeri Enda Kennyn johtama keskustaoikeistolainen Fine Gael olisi menettämässä muutaman prosenttiyksíkön vuoden 2011 vaalien yli 36 prosentin kannatuksestaan.
Talous on elpynyt, mutta tuloerot kasvaneet.
Yhteensä nykyiset hallituspuolueet olisivat saamassa selvästi alle puolet paikoista.
Talous elpyy, mutta…
Keskiarvolukujen tasolla Irlanti on selvinnyt mallioppilaana kuuden vuoden takaisesta talousromahduksesta. Työllisyys on kasvanut, budjetti on tasapainossa, verotulot ovat kasvaneet ja velkataakkaa on pienennetty.
Irlanti on vapautunut troikan – EU:n komissio, IMF ja Euroopan keskuspankki – holhouksesta, ja sen talouskasvu on nyt EU:n nopeinta.
Arvostelijoiden mukaan keskiarvojen taakse kätkeytyy kuitenkin toinen todellisuus. Talouskuripolitiikka on käynyt suhteettomasti heikoimmassa asemassa olevien kukkarolla. Tuloerot ovat huomattavasti suuremmat kuin ennen kriisiä. Julkisten palvelujen heikkeneminen haittaa sekin eniten pienituloisia.
Luoduista työpaikoista huomattava osa on epävarmoja osa-aikaisia, pätkä- ja silpputöitä. Täysipäiväisiä työpaikkoja on nyt 270 000 vähemmän kuin ennen vuoden 2008 romahdusta.
Työllisyyslukuja kaunistelee myös se, että monet nuoret ovat muuttaneet maasta pois.
Vihattu vesimaksu
Tyytymättömyys kohdistuu erityisesti työväenpuolueeseen, jonka monet katsovat pettäneen äänestäjänsä osallistumalla hallituksen vyönkiristyspolitiikkaan.
Yksittäisistä toimista kaikkein vihatuin on viime vuonna käyttöön otettu vesimaksu. Kunnalliset vesilaitokset yhdistettiin valtakunnalliseksi puolijulkiseksi Irish Water -yhtiöksi ja vesimittareita ryhdyttiin asentamaan koteihin.
Vastustajat pitävät vesimaksua uutena tasaverona, jolla rahoitetaan rikkaiden verohelpotukset. Sitä vastaan on järjestetty toissa syksystä alkaen suuria mielenosoitusmarsseja. Organisoidun maksuboikotin takia kolmasosa kotitalouksista kieltäytyy edelleen maksamasta vesimaksua.
Suuttumusta on herättänyt sekin, että maksujen boikotoijia on viety vankilaan, mutta kukaan keinottelullaan talousromahduksen aiheuttaneista pankkiireista ei ole saanut syytettä.
Sinn Féin nousussa
Oppositiopuolueista selvimmin on nousussa vasemmistoon lukeutuva Sinn Féin. Se sai viime vaaleissa 9,9 prosenttia äänistä, mutta saattaa nyt gallupien mukaan jopa kaksinkertaistaa kannatuksensa.
Viime vaaleissa toinen keskustaoikeistolaisista suurista puolueista, Fianna Fáil, koki historiallisen romahduksen. Nyt se saattaa muutamalla prosenttiyksiköllä elpyä 17,4 prosentin lukemista.
Talouspolitiikassa Fianna Fáililla ei ole merkittävää eroa Fine Gaeliin.
Vasemmalla laidalla on joukko alun perin trotskilaistaustaisia pienpuolueita sekä sitoutumattomia ehdokkaita. Koostumukset ovat vaihdelleet vaalikauden aikana, mutta nyt kaksi pääryhmää Anti Austerity Alliance ja People Before Profits ovat yhteisellä listalla vaaleissa.
Ryhmät ovat kuitenkin erimielisiä siitä, olisivatko ne valmiit osallistumaan vaihtoehtoiseen koalitioon, jota Sinn Féin on yrittänyt koota.
Sinn Féin on rajan takana Pohjois-Irlannissa mukana hallituksessa. Vasemmiston pienryhmissä arvostellaan, että se on siellä mukana toteuttamassa talouskuripolitiikkaa.
Irlannissa valitaan yleensä myös joukko sitoutumattomia parlamenttiin. Ennakkoarvioiden mukaan heitä voi tulla jopa 16–18 parlamenttiin, jonka paikkalukua on pienennetty 166:sta 158:aan.
Pattitilanne lähellä
Todennäköisimpänä pidetään, että Enda Kenny jatkaa pääministerinä vaalien jälkeenkin.
Kysymysmerkki kuitenkin on, onko Labour kovinkaan yksimielisesti valmis jatkamaan hallituskumppanina, jos se kokee ennakoidun raskaan tappion.
Koska Fine Gaelin ja Labourin paikat tuskin riittävät enemmistöön, tarvitaan hallituksen tueksi lisäksi sitoutumattomia. Mitä enemmän heitä tarvitaan, sitä todennäköisempää on, ettei hallitus istu koko vaalikautta.
Oppositiossa Fianna Fáil on kieltäytynyt yhteistyöstä Sinn Féinin kanssa. Vaalikeskusteluissa muiden suurten puolueiden johtajat ovat korventaneet Sinn Féinin Gerry Adamsia vanhoista IRA-yhteyksistä.
Kirkon ote löystynyt
Irlannissa on käytössä monimutkainen vaalitapa, jossa äänestäjä asettaa ehdokkaat suosituimmuusjärjestykseen.
Vaalikausi on korkeintaan viisi vuotta, jonka puitteissa pääministeri päättää vaalien ajankohdan. Vaalit on pidettävä 30 päivän sisällä vanhan parlamentin hajottamisesta, joten kampanjoille jää lyhyt aika. Tällä kertaa se oli vähän yli kolme viikkoa.
Ainakin yksi asia on Irlannissa muuttunut: katolisen kirkon ote äänestäjistä on heikentynyt erityisesti pedofiiliskandaalien takia. Tämä näkyi viime toukokuun kansanäänestyksessä, jossa hyväksyttiin selvin numeroin laki sukupuolineutraalista avioliitosta.