Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä päätyi maanantai-iltana äänin 4–3 tekemään luottamuspaikkoja koskevan yhteistyösopimuksen XL-ryhmän kanssa. Neuvottelut itse sopimuksen sisällöstä jatkuvat vielä.
Äänestyksessä tappiolle jäi demareiden kanssa neuvoteltu esisopimus, jota Vasemmistoliiton kolme neuvottelijaa päättivät sunnuntai-iltana yksimielisesti suosittaa ryhmän hyväksyttäväksi. Stenius-Kaukosen lisäksi neuvotteluryhmään kuuluivat Mikko Aaltonen uutena valtuutettuna ja Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtaja Anne Karinen.
XL-yhteistyön kannalla ryhmässä olivat Sirkkaliisa Virtanen, Jari Heikkilä, Elli-Maija Pöllänen ja varajäsenenä Terttu Koskela. Koskela tuurasi Minna Sirnöä, joka oli ollut paikalla.
Demariyhteistyön puolella olivat Stenius-Kaukosen lisäksi Anna Kontula ja Ilkka Järvelä. Mikko Aaltonen äänesti tyhjää.
Kokouksen jälkeen Stenius-Kaukonen ilmoitti XL-ryhmälle, ettei hän voi enää jatkaa neuvottelujen vetäjänä. Tehtävässä jatkaa Mikko Aaltonen.
”Demarisopimus
parempi”
Demarisopimus olisi Stenius-Kaukosen mukaan ollut selvästi parempi.
Esisopimusluonnos olisi tuonut Vasemmistoliitolle valtuuston varapuheenjohtajan paikan ja hallituspaikan sekä toisen paikan aina kun tekniselle vaaliliitolle olisi ollut luvassa kaksi paikkaa ja yhden paikan, kun paikkoja kaikkiaan oli luvassa kolme.
Lisäksi ryhmä olisi saanut pienempiä edustuksia yhden aina demareiden kahta paikkaa kohden.
XL-ryhmä, johon kokoomuksen lisäksi kuuluvat RKP, vihreät, kristillisdemokraatit, keskusta ja sitoutumattomat tarjoavat Vasemmistoliitolle veto-oikeudella varustettua apulaispormestarinpaikkaa sekä lisäksi joko paikkaa hallituksessa tai valtuuston varapuheenjohtajan paikkaa.
Stenius-Kaukonen kertoo, että tältä osin XL-ryhmä vielä heikensi esitystään viime perjantaina, jota ennen tarjous piti sisällään sekä hallituspaikan että valtuuston varapuheenjohtajuuden.
Muita paikkoja ei ole vielä sovittu.
– XL:llä on pisteytysjärjestelmä, jossa kokonaistulos riippuu siitä, miten pisteet käytetään. Esimerkiksi apulaispormestari syö pisteitä enemmän kuin tavallinen lautakuntapaikka.
XL-ryhmän pienryhmillä on Vasemmistoliittoa suurempi vertailuluku. Tämän vuoksi ryhmä saa selvästi niukemman edustuksen kuusi- ja viisijäsenisiin elimiin.
Stenius-Kaukosta epäilyttää erityisesti veto-oikeus, jolla XL-ryhmä estää ryhmiä itse keskuudestaan nimeämään henkilön saamalleen apulaispormestarin paikalle.
– Vieläkin olennaisempi on pormestariohjelma, johon meidän pitää nyt sitoutua ilman, että olemme voineet vaikuttaa sen sisältöön. Ja neuvottelumahdollisuuksista jatkossakin on ristiriitaisia näkemyksiä.
Pormestariohjelma on kylläkin Stenius-Kaukosen mielestä melko hyvä.
– Vaikein kohta siinä on ulkoistaminen, josta todetaan, että entistä enemmän hankitaan palveluja yksityisiltä yrittäjiltä.
”Mahdollisimman
paljon paikkoja”
– Niillä tiedoilla mitä minulla neuvottelijoilta oli, yhteistyö demarien kanssa oli ainut vaihtoehto. En tiedä, mitä uutta tietoa ryhmälle myöhemmin tuli, kommentoi ryhmän tekemää päätöstä Minna Sirnö.
Sirnön lähtökohta paikkaneuvotteluissa oli se, että uusille ihmisille saataisiin mahdollisimman paljon paikkoja, jotta niin varavaltuutetut kuin nekin ehdokkaat, jotka eivät tulleet valituiksi, pääsisivät mukaan.
– Toisaalta vierastin perussuomalaisten kanssa tehtävää yhteistyötä.
Sirnö arvelee, että yhteistyö demarien suuntaan olisi ollut yksinkertaisempaa eli paikkajako olisi ollut selvempi.
– Nyt kun ollaan osa isompaa kokonaisuutta, paikkalukuja joudutaan varmasti katsomaan uudestaan.
Pormestarisopimuksessa Sirnöäkin huolettaa lähinnä ulkoistamiseen ja kilpailuttamiseen liittyvät asiat.
– Ne kysymykset tulevat olemaan vaikeita meidän ryhmälle niellä. Toisaalta, ikävä kyllä, tämä on vain jatkoa sille, mitä jo kaksi vuotta Tampereella on tehty, Sirnö sanoo
Jos luottamushenkilöpaikat jaettaisiin Tampereella Sirnön toiveiden mukaan, se tarkoittaisi vaalien tuloksen perusteella, ilman vaaliliittoja tehtävää jakoa.
– Olisin toivonut tällaista avointa suhtautumista asiaan.
Tosin malli toisi esimerkiksi Vasemmistoliitolle vähemmän paikkoja kuin nyt on luvassa.
– Mutta silloin ei olisi tätä pelaamisen makua, Sirnö sanoo.
Vasemmistoliiton liittoutuminen XL-ryhmän kanssa ei Sirnön mukaan kuitenkaan tarkoita oman äänen vaikenemista.
– Profiloitumisen paikkoja on olemassa. Vasemmistoliitto on vahvoilla arjen asioissa, työllistämiseen, henkilökuntademokratiaan ja lähidemokratiaan liittyvissä kysymyksissä, sillä mikään mahtikäskyhän ei estä meitä tekemästä omia aloitteita.