Kanadalainen kulttuurifilosofi Marshall McLuhan kirjoitti 1960-luvulla tulevaisuuden maailmankylästä, jossa ihmiset ovat yhtä lähellä toisiaan kuin heimokulttuurissa kylän keskusaukiolla.
McLuhanin profetia on toteutunut ainakin osittain. Uusi teknologia on murtanut raja-aitoja ja lyhentänyt välimatkoja. Globalisaatio on edennyt hyvine ja huonoine puolineen vääjäämättä – siitäkin huolimatta, että viime vuosina nationalismin irvokkaimmat ilmentymät ovat nostaneet päätään Euroopassa.
Kansainvälistyminen näkyy myös urheilussa. Suurimmat seurat ovat brändejä, joilla on kymmeniä miljoonia seuraajia ympäri maailman. Uusia kansainvälisiä sarjoja on syntynyt useassa lajissa.
Seurat ovat merkityksellisiä ennen kaikkea omille lähiyhteisöilleen.
Urheilulehti kysyi viime viikolla kolmelta suomalaiselta urheiluvaikuttajalta onko kansallisilla liigoilla tulevaisuutta painopisteen siirtyessä useassa lajissa yhä voimakkaammin kohti valtioiden rajat ylittäviä sarjoja ja turnauksia. Vastauksissa oli suuria eroja.
Jääkiekossa kotimainen Liiga on tällä hetkellä Suomen suosituin urheilusarja ja lajin piirissä pyörivät rahasummat ovat aivan eri tasolla kuin esimerkiksi jalkapalloilussa.
Kiekkopiireissä kotimainen hegemonia-asema ja toimiminen suomalaisten NHL-pelaajien kasvattajasarjana ei kuitenkaan enää riitä. Monen kiekkovaikuttajan mielestä Liiga on saavuttanut Suomessa taloudelliset rajansa ja kasvua tulee hakea muualta.
Venäläismiljardöörien leikkikenttä KHL laajenee länteen päin ja suomalaiset haluavat olla tässä projektissa yhä vahvemmin mukana. Samaan aikaan jääkiekon Mestareiden liiga pyrkii haastamaan itärahan omilla suunnitelmillaan. Kotimaisen liigan asema suomalaisen jääkiekon ykköstuotteena on jatkossa vakavasti uhattuna.
Maailman suosituin urheilumuoto jalkapallo on ehdottomasti luonteeltaan globaali laji, mutta tilanne futispiireissä on aivan toisenlainen. Veikkausliigan hallituksen puheenjohtaja Lasse Lehtinen muistuttaa Urheilulehden jutussa eurooppalaisen jalkapalloilun pitkästä kulttuurihistoriasta.
Istanbulin, Rooman, Ateenan ja monen muun vanhan mantereen kaupungin derbyillä on pitkä historia, jota vaalitaan hartaudella myös jatkossa. Kansainväliset kilpailut kulkevat paikallisten sarjojen kanssa rinta rinnan, mutta syrjäyttäjiksi niistä ei ole. Futis on tässä mielessä hyvin konservatiivinen laji.
Suomifutiksessa paikallisen identiteetin arvo ja merkitys tulee kasvaa jatkossa entisestään. Lehtisen mukaan globalisaatio ei tarkoita sitä, että paikallisuus menettää merkityksensä. Seurat ovat merkityksellisiä ennen kaikkea omille lähiyhteisöilleen.
Jalkapallossa puhuttiin takavuosina Pohjolan liigasta, jossa olisivat pelanneet Pohjoismaiden sarjojen parhaat joukkueet. Suomessa pitää kuitenkin keskittyä laittamaan oma takapiha kuntoon. Tekemistä riittää monella sektorilla olosuhteista talouteen. Oikoreittejä ei ole olemassa.
Kysymys on myös siitä, onko urheilu ensisijaisesti urheilua vai bisnestä. On tietysti selvää, että raha luo edellytyksiä ammattimaiselle urheilulle. ”Businessplaneista” puhuminen ei saa kuitenkaan koskaan syrjäyttää yhteisöllisiä ja urheilullisia arvoja. Suljetut sarjat ovat varoittava esimerkki tästä. Taloudellisin perustein suljetuissa sarjoissa vesi muuttuu seisovaksi ja urheilu kärsii.
Suomessa jalkapallokatsomoon tullaan tutkimusten mukaan ensisijaisesti kannattamaan omaa joukkuetta ja seuraamaan oman kylän tulevaisuudenlupausten edesottamuksia. Tunteita herättävät paikallisottelut naapurikaupunkien joukkueita vastaan ovat kauden kohokohtia. Suomifutiksen brändiä kannattaa rakentaa tästä näkökulmasta.
Jalkapallo on kuin paikallisten kylien verkosto, jossa puhutaan samaa kieltä. Ympäristöliikkeestä tuttu fraasi ”Think globally, act locally” sopii siis hyvin myös jalkapalloon. Tästä on syytä pitää kiinni.
Lauantaivakion tolpat löytyvät tällä kertaa kohteista 1, 5 ja 6. Ykköskohteen isäntäjoukkue Everton on voittanut kolme edellistä otteluaan maalierolla 9–0, enkä näe mitään syytä, miksi West Bromwich ottaisi pistettäkään Goodison Parkilta.
Kohteen 5 Bournemouth kelpaa prosenttien valossa varmaksi. Vieraaksi Etelä-Englantiin saapuvan Stoken peli on yskähdellyt viime viikkoina pahasti ja pisteet jäävät Bournemouthiin.
Guus Hiddinkin tappioton putki Chelsean peräsimessä säilyi niukin naukin Diego Costan iskettyä lisäajalla tasoituksen ManU:n verkkoon sunnuntaina. Nyt joukkue ottaa pitkästä aikaa kolme pistettä kohteessa 6 Newcastlen saapuessa vierailulle Lontooseen.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 13.2. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(X), 2(1), 1(2), 1, 1, 1(2), 2, X(2), 1, X(1), 1, 1.