Viimeinen sana
Olen liian nuori ymmärtämään, miksi kokoomusta kutsuttiin takavuosikymmeninä kykypuolueeksi. Viitataanko sillä erityiseen kykyyn polttaa kuluttajien ja veronmaksajien rahoja hyväuskoisiin hankkeisiin, joita perustellaan sillä, että markkinat hoitavat asiat paremmin?
Tuorein muistutus kokoomuksen markkinataloudellisesta erityisosaamisesta tuli tammikuussa yli 600 000 kotitalouteen sähköverkkoyhtiö Carunan kirjeen muodossa: siirtohintaan 27 prosentin korotus. Korotuksen juuret ulottuvat vuoteen 2013, jolloin Fortumin sähkönsiirto myytiin kahden pääomarahaston 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa sitä vastusti vain vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.
Kokoomuslaiset kehuivat julkisuuteen, miten tarkasti siirtohinnoittelua säädellään. Mitään hintapiikkiä ei kerta kaikkiaan voi tulla.
Kapitalistien rahoittama kokoomus on erityisen huono juuri kapitalismissa.
Tapaus Caruna on karu muistutus siitä, että kapitalistien rahoittama kokoomus on erityisen huono juuri kapitalismissa. Ehkä he tukevat puoluetta juuri siksi. Kokoomus myy valtion omaisuutta pilkkahinnalla, rahamiehet ostavat ja kansa kuittaa tappiot.
Tämähän ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta kun kokoomuslaisia ministereitä vedetään nenästä.
Myös 4.9.2001 talouspoliittinen ministerivaliokunta teki kauaskantoisia ratkaisuja antaessaan ”täyden tukensa” kokoomuslaiselle liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinoselle ”Soneraa koskevissa kysymyksissä”. Kysymys oli arvottomaksi osoittautuneen Saksan ilmatilan ostamisesta Soneran umts-toimiluvalle ja hinta 4,3 miljardia markkaa veronmaksajille. Se on lähes yhtä paljon kuin Suomen Neuvostoliitolle maksamat sotakorvaukset.
Samainen Heinonen oli myymässä ulkomaille myös Digita Oy:n, joka aikaisemmin oli epädynaamiselta kalskahtava Ylen jakelutekniikka. Yle sai Digitasta 300 miljoonaa euroa, mutta on sen jälkeen maksanut kymmenien miljoonien vuosivuokraa ranskalaisyhtiölle oikeudesta levittää omia ohjelmiaan maanpäällisessä verkossa.
Vuonna 2003 liikenneministerin nimi oli Kimmo Sasi, mutta puolue edelleen kokoomus ja meno sen mukaista. Valtio myi Sasin johdolla Suomen Autokatsastus Oy:n osakkeet yksityisille 59 miljoonalla eurolla. Eteenpäin myytäessä niiden arvo oli satoja miljoonia.
Kaksi isoa ulkomaalaisomisteista toimijaa hallitsi sen jälkeen katsastustoimintaa ja sen hinnoittelua kymmenkunta vuotta. Vasta tällä vuosikymmenellä itsenäiset yrittäjät ja pienketjut toivat alalle aitoa kilpailua.
Tullaan vuoteen 2007. Omistajaohjausministeri Jyri Häkämiehen johdolla valtio myi 30 prosentin osuuden Kemiran lannoiteliiketoiminnasta eli Kemira GrowHow:sta norjalaiselle Yara International -yhtiölle. Kaupan jälkeen Yara sai Suomessa lähes sadan prosentin markkinaosuuden lannoitteiden kaupassa ja se nosti heti hintoja 28 prosenttia. 200 miljoonalla eurolla Yara sai myös Savukoskella sijaitsevan Soklin kaivosoikeudet, jotka arvioidaan fosforin ehtymisen takia miljardien arvoiseksi.
Yhden kokoomuksen vuoden 1970 vaalilauseen muistan: Kansa maksaa – Kokoomus.