Kenialainen Paul Kariuki muutti Kiinaan. Sinne hän lähti kenialaisen työvälitysfirman houkuttelemana. Hänelle luvattiin tuottoisa työ sekä oma koti ja auto.
– Olen asunut Kiinassa viisi vuotta. Niin kuin monet muut nuoret kenialaiset, minut rekrytoitiin tänne Nairobissa sijaitsevan firman kautta. Agentti lupasi hyvin palkattua työtä. Todellisuus on vain varjo siitä, Kariuki kertoo.
Joka vuosi merkittävä joukko nuoria kenialaisia rekrytoidaan ja kuljetetaan töihin Kiinaan. Heidän arvonsa näillä työmarkkinoilla on satoja tuhansia euroja. Agentit toimivat Keniassa laillisesti ja ovat rekisteröineet toimintansa.
Kenialaisia saatetaan värvätä englanninopettajiksi, mutta todellinen työ on aivan muuta.
Moni nuorista rekrytoiduista päätyy Guangzhoun kaupunkiin Kiinassa. Heidät kuljetaan sinne lentäen. Perillä he päätyvät kotiapulaisiksi tai autonkuljettajiksi, ja he tekevät työtä usein hyvin epäinhimillisissä olosuhteissa.
Takaisin Keniaan palanneiden tilanne on vielä huonompi, sillä Kenian valtio on epäonnistunut heidän oikeuksiensa puolustamisessa. Palanneiden mukaan Kenian suurlähettiläs Pekingissä on tunteeton. Hän ei ole onnistunut pelastamaan uhreja, vaikka heistä on ilmoitettu suurlähetystöön.
Kenian ulkoministeriön korkea-arvoiset virkailijat ovat vahvistaneet tietävänsä ihmiskaupasta. Nyt ministeriö aikoo lähettää Kiinaan tutkimusryhmän, jonka samalla on tarkoitus auttaa niitä nuoria kenialaisia, jotka ovat joutuneet pulaan Kiinan viranomaisten kanssa.
Huijausta työtarjouksilla
Tällä hetkellä kiinalaisten viranomaisten hallussa on yli 300 nuorta kenialaista. Kolmea heistä odottaa kuolemantuomio huumekaupasta.
Kenian kauppakamarin mukaan nuoria on houkuteltu Kiinaan sanomalehti-ilmoituksilla sekä erilaisilla lentolehtisillä Nairobissa, Nakurussa, Mombasassa ja Eldoretissa.
Keniassa toimivat kiinalaiset urakoitsijat ovat asettuneet Nairobin laitakaupunkeihin. Moni nuori tyttö on joutunut salakaupan uhriksi. Kiinalaiset tekevät yhteistyötä kenialaisten työnvälitysfirmojen kanssa, jotka vievät nuorilta naisilta rahat. Nuorille uskotellaan, että he lentävät Kiinaan parempien työmahdollisuuksien perässä.
Naisille tarjotaan erilaisia töitä, jopa englanninopettajan tehtäviä. Monet luulevat sen olevan kaikkein tuottoisin työtehtävä Kiinassa. Kun he sitten päätyvät maahan, on tarjottu työ aivan jotain muuta. Palkka on usein alle 200 euroa kuukaudessa. Eikä siihen kuulu mitään sairausvakuutusta. Osa joutuu työskentelemään prostituoituina.
Kiinan maahanmuuttoa säätelevien lakien mukaan englanninopettajan työtä voi tarjota vain niille, jotka ovat kotoisin englanninkielisistä maista. Yleensä se tarkoittaa Iso-Britanniaa ja muita valkoihoisten maita kuten Yhdysvaltoja, Kanadaa, Australiaa ja Etelä-Afrikkaa.
Joulukuussa kaksikymmentä nuorta naista rekrytoitiin ja kuljetettiin Nairobista Kiinaan. Heille luvattiin työtä lentoemäntinä johtavan kiinalaisen lentoyhtiön palveluksessa. Osalle tarjottiin työtä matkaoppaina. Kiinaan saavuttaessa viranomaiset pidättivät heidät laittomasta maahantulosta.
Kiinaan päätyneistä kenialaisista suurin osa leikkii poliisin ja maahanmuuttoviraston kanssa kissa ja hiiri -leikkiä. Heillä ei ole virallisia papereita ja he ovat maksaneet omaisuuden lähteäkseen ulkomaille töihin.
Viisumeja rajoitetaan
Kenia-Kiina-Dubai -kaupparyhmää johtava James Kariuki sanoo, että Kiinasta on tullut maanpäällinen helvetti kenialaisille kauppiaille. Syynä on Kiinan asettamat uudet viisumimuodollisuudet.
– Kiinaan matkaavat kauppiaat ja vieraat kohtaavat usein viisumirajoituksia, jotka ovat tulleet voimaan äskettäin. Moni meidän ryhmämme jäsen on jäänyt jumiin Kiinaan, Kariuki sanoo.
Viime elokuusta lähtien kauppiaat eivät ole voineet varata lentoja Kiinaan viisumirajoitusten takia. Jos lentovaraus on onnistunut, kauppiaat on käännytetty takaisin yli viisi kertaa ilman selityksiä, Kariuki jatkaa.
Kiinaan matkustaa kuukaudessa arvion mukaan yli sata kenialaista liikemiestä. Nyt ovet ovat suljetut ja vain harvat onnistuvat tuomaan kotimaahansa tukkukauppatuotteita.
– Aiomme lähettää hallituksen edustajia tutkimaan syitä tilanteeseen. Samalla kaikki ihmissalakuljetustapaukset tutkitaan, ja katsomme, mitä voimme tehdä, sanoo ulkomaankaupan ja sisäisen kaupan parissa toimiva pääsihteeri Karanja Kibicho.