Viime sunnuntaina Toledossa uutta vasemmistoa edustavan Podemos-puolueen johtajan Pablo Iglesiasin vaalitilaisuus oli suurmenestys. Iglesias täytti tuhatpaikkaisen kongressikeskuksen ennätysajassa ja kolmesataa ihmistä joutui jäämään ulkopuolelle.
Kyseessä ei ollut perinteinen vaalitilaisuus, vaan Iglesias teki sitä, mistä Podemos tunnetaan: keskusteli kansan kanssa. Iglesias oli nimennyt tilaisuuden ”työhaastatteluksi”, jossa hän vastasi kymmeneen kansalaisten lähettämään kysymykseen.
Iglesias sai vastata muun muassa yksityisyrittämistä, korruptiota, asuntolainoja ja siirtolaisia koskeviin kysymyksiin. Erityisesti asuntolainoja koskeva vastaus sai kansalaiset hurraamaan.
Vasemmiston äänisaalis riippuu erityisesti siitä, miten nuoret lähtevät uurnille.
Iglesias peräänkuulutti pankkien vastuuta velkavankeuteen jääneiden espanjalaisten tilanteessa. Laman vuoksi moni sai häädön maksamattomien asuntolainojen vuoksi ja pankit ottivat asunnot haltuunsa. Asunnon arvoa ei kuitenkaan vähennetty asuntolainasta, vaan asukkaat menettivät kotinsa ja velkasumma jäi entiselleen.
Siirtolaispolitiikka
inhimillisemmäksi
Myös pakolaiskriisi oli yksi vaalitilaisuuden teemoista. Suuret siirtolaisvirrat eivät ole Espanjalle uusi asia, mutta muun Euroopan tapaan maassa keskustellaan siirtolaiskysymyksestä nyt enemmän kuin koskaan. Iglesias alleviivasi, että siirtolaispolitiikkaa tulee tehdä aina ihmisoikeuksia kunnioittaen.
– Emme voi sulkea rajojamme piikkilangoilla ihmisiltä, jotka pakenevat kärsimystä. On muistettava, ettei paremman elämän etsiminen voi koskaan olla rikos. Sen vuoksi näitä ihmisiä ei voi kohdella kuin rikollisia.
Tällä Iglesias tarkoitti muun muassa vankilamaisia pidätyskeskuksia, jonne siirtolaiset voidaan sulkea odottamaan päätöstä oleskeluluvasta tai karkottamista. Iglesias vaati myös ”absurdin byrokratian” helpottamista, jotta siirtolaisten olisi helpompi saada työskennellä Espanjassa. Nyt maassa on suuri määrä paperittomia siirtolaisia, joilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin työskennellä laittomasti.
Epävarmoja
äänestäjiä paljon
Vaikka Pablo Iglesiasin ja Podemosin vaalitilaisuudet ovat saaneet erinomaisen vastaanoton Toledon lisäksi muuallakin Espanjassa, on vasemmiston kannatus tilastojen valossa laskenut.
Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan vallassa oleva oikeistolainen Partido Popular (PP) on saamassa sunnuntaina pidettävissä vaaleissa 25 prosenttia äänistä. PP:n jälkeen äänistä taistelee El Pais -lehden gallupin mukaan sosialistipuolue PSOE (eli sosiaalidemokraatit) 21 prosentin kannatuksella.
Kolmannella sijalla on lehden mukaan Podemos 19 prosentilla ja neljännellä keskustaoikeistolainen Ciudadanos, joka olisi saamassa 18 prosentin kannatuksen.
Podemosin pääseminen hallitukseen on käytännössä mahdollista ainoastaan mikäli se liittoutuu PSOE:n ja Ciudadanosin kanssa, mitä tuskin tapahtuu. Toisaalta mielipidemittauksien mukaan viidesosa espanjalaisista on vielä epävarmoja kannastaan ja vaaligallupien kannatusluvut vaihtelevat eri medioissa.
Vasemmiston äänisaalis riippuu etenkin nuorista, joita on perinteisesti ollut vaikea saada uurnille.
Maanantaina pidettyä vaaliväittelyä toledolaisessa baarissa seuranneiden ihmisten mielipide oli kuitenkin selvä: korruptiokytköksistä tunnetut PSOE ja PP joutaisivat jo mennä. Toledoon Madridista tullut toimittaja Justo Monroy, 40, on Podemosin kannalla.
– Podemosin politiikka on lähimpänä omia mielipiteitäni, vaikka puolueen ohjelmassa onkin puutteita. Äänestän kuitenkin Podemosia, koska heidän ohjelmaansa kuuluu ylimitoitetun vallan ottaminen pankeilta ja asuntovelkaisten armahtaminen.
Katalonian itsenäisyys-
hanke puhuttaa
Vaaleissa tärkeää osaa esittää myös kysymys Katalonian itsenäisyydestä. Suurin osa kansalaisista vastustaa Katalonian irtaantumista Espanjasta, mikä on tuonut kannatusta itsenäisyyttä raivokkaasti vastustavalle hallituspuolueelle Partido Popularille.
Moni katalonialaisista olisi kuitenkin valmis luopumaan itsenäisyyshaaveista, mikäli Espanjalle saataisiin alueeseen myötämielisemmin suhtautuva johtaja. Samoilla linjoilla on katalonialainen matkailuyrittäjä Tomi Gonzales, 48.
– Tiedän, että Katalonian täydellinen itsenäistyminen on mahdotonta tällä hetkellä. Itse olen itsenäisyyden kannalla, koska häpeän Espanjan nykyistä hallintoa. Jos Espanjan johdossa olisi Podemos, voisimme Kataloniassakin tuntea olevamme espanjalaisia.
– Tähän asti se on kuitenkin ollut mahdotonta Mariano Rajoyn ja PSOE:n politiikan vuoksi. Kannatan Katalonian itsenäisyyttä niin kauan, kunnes pääsemme eroon näistä puolueista.
Vaikka nyt näyttää siltä, että vallassa oleva Partido Popular vie voiton, on selvää että Espanjan kaksipuoluejärjestelmä on historiaa. Mikään puolue ei ole saamassa enemmistöä sunnuntain vaaleissa. Hallitusneuvottelut tullaankin käymään ensimmäistä kertaa usean puolueen kesken.