– Suomalainen neuvottelu- ja sovittelujärjestelmä toimii haastavissakin olosuhteissa, iloitsee Postin kiistassa saadusta sovusta SAK:n järjestöjohtaja Matti Huutola. Hän pitää Postin työehtokiistan ratkaisua osoituksena siitä, että ay-liike pystyy vastuullisiin ratkaisuihin vaikeinakin aikoina.
Osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen maanantaina iltapäivällä. Palvelualojen työnantajat Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto pitää ratkaisua tyydyttävänä. Ratkaisun myötä ulkopuolisen työvoiman käyttörajoitukset ja muutosturvaa koskevat määräykset poistuvat.
– Tähän asti Postilla on ollut käytännössä täyskielto ulkopuolisen työvoiman käytölle postityössä. Jatkossa Posti on samanarvoisessa asemassa kilpailijoiden kanssa, Aarto sanoo.
Vanha muutosturva poistuu. Sen tilalle tuleva uusi polku -ohjelma sisältää rahallisen kertakorvauksen lisäksi muita tukitoimia, joiden avulla ihmisiä autetaan uuteen työhön, yrittäjäksi tai koulutukseen. Palkat ja työehdot noudattelevat voimassa olevaa tyka-sopimusta.
Töihin jo tänään
Helteen tekemän sovintoehdotuksen vahvistaminen tarkoittaa, että postialan työtaistelutoimet ja tukilakot päättyvät. PAU kehottaa lakossa olevia työntekijöitä palaamaan kello 16.00 alkaviin työvuoroihin mahdollisuuksien mukaan ja myöhemmin alkaviin työvuoroihin työvuoron alkaessa.
PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Helsingin Sanomissapalkansaajat olevan tyytyväisiä kolmeen osaan sopimuksesta.
– Kenenkään palkka ei laske. Työaikajoustot eivät toteudu ja saimme työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset korotukset.
EK ei sovi ilman AKT:ta
Kiistan ratkeaminen tarkoittaa myös sitä, että neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta voivat jatkua ainakin vielä kerran keskiviikkona.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly toivoi sunnuntaina, että sopimus eli ”joulukuun kihlaus” voitaisiin solmia viikon kuluttua maanantaina, mutta ennuste on edelleen huono. AKT ei edelleenkään aio tulla mukaan sopimukseen. EK taas pitää sen osallistumista ehtona sopimukselle.
– Pallo on nyt SAK:lla. Me olemme valmiita EK:ssa jatkamaan ensiarvoisen tärkeitä neuvotteluja Suomen talouden kääntämiseksi uuteen nousuun. Edellytämme kuitenkin, että myös AKT on tässä mukana, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.