SDP:n yli 40-vuotinen valtakausi kaupunkisuunnittelussa päättyy
Kuntavaalivoittaja kokoomus pitää kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikan, mutta se päättää lisäksi vuoden vaihteessa Sdp:n yli 40 vuotta jatkuneen puheenjohtajuuskauden tärkeimpänä lautakuntana pidetyssä kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Kamppailun tästä paikasta hävinneet vihreät palaavat valtuustoryhmien eilen allekirjoittaman sopimuksen mukaan kaupunginvaltuuston johtoon. Siltä paikalta pullautetaan pois viisi paikkaa valtuustossa menettänyt Sdp.
Kaupunginhallituksessa Sdp menettää yhden neljästä paikastaan vihreille, josta näin tulee neljällä paikallaan kaupunginhallituksenkin toiseksi suurin puolue. Kokoomuksella hallituspaikkoja on viisi. Vasemmistoliitto säilyttää kaupunginhallituksessa asemansa. Puolueen varsinaiseksi edustajaksi on valittava puolueiden sopiman sukupuolijaon mukaan nainen, varaedustajaksi mies. Tehtävissä ovat nyt Outi Ojala ja Jukka Lindeman.
Pienet porvaripuolueet jakavat nelivuotiskauden hallituspaikat. Rkp luovuttaa paikkansa kahden vuoden kuluttua kristillisille, keskusta perussuomalaisille. Keskustan edustaja katsoi eilisessä tiedotustilaisuudessa olevan tarpeen korostaa kahteen otteeseen, että kyseessä on tekninen asia.
Kolme suurta puoluetta jakoivat keskenään myös kaikkien tärkeimpien lautakuntien puheenjohtajuudet.
Kokoomukselle
kuusi lautakuntaa
Kokoomus johtaa puhetta kaupunkisuunnittelulautakunnan lisäksi opetus-, rakennus-, tarkastus-, yleisten töiden ja ympäristölautakunnassa. Vihreillä on puheenjohtaja sosiaali-, asunto-, kulttuuri- ja kirjasto-, sekä nuorisolautakunnassa. Sdp:lle jäi suurten jaossa puheenjohtajuus vain terveys-, teknisen palvelun ja liikuntalautakunnissa.
Vasemmistoliitto saa edelleen johtaa puhetta yhdessä lautakunnassa, mutta asuntolautakunta vaihtui pelastuslautakunnaksi. Puolueelle ei tule loppumassa olevan vaalikauden tavoin edustajaa tarkastus-, eikä yleisten töiden lautakunnassa. Tekninen vaaliliitto vie sen paikat ympäristö- ja liikuntalautakunnassa äänimääräänsä kuntavaaleissa nostaneelle SKP:lle. Vasemmistoliitolla on edustaja 11 lautakunnassa.
Valtuustoryhmät sopivat paikkojen lisäksi tasa-arvolain säädösten mukaisesti sen, onko puolueen paikka nais- vai miespaikka.
Valtuustoryhmät päättävät tämän jälkeen paikkojen miehityksestä. Lautakuntapaikkojen lisäksi sopimus sisältää ehdotukset paikkajaosta kunnallisissa ja ylikunnallisissa johtokunnissa, hallituksissa, edustajistoissa ja neuvottelukunnissa. Näitä elimiä on 50.
Vasemmistoliiton henkilövalintoja käsitellään ensimmäisen kerran Helsingin Vasemmistoliiton lauantaina valitun uuden piiritoimikunnan ja valtuustoryhmän yhteiskokouksessa ensi torstaina.