Kuluneen viikon ehdoton ykkösasia on ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus eli sote-uudistus. Jo vuosia jatkunut poliittinen vääntö uudistuksen sisällöstä, hallintomallista ja palvelujen tuottamisesta johti viime viikonloppuna miltei hallituksen hajoamiseen.
Vasemmistoliiton tavoitteena on ollut saada Suomeen kolmiportainen hallinto: kunnat, aluehallinto ja valtio. Jokaisella tasolla olisi suorilla vaaleilla valittu parlamentti sekä verotusoikeus. Osa kunnallisverosta siirtyisi alueelliselle tasolle. Sosiaali- ja terveyspalveluista päätettäisiin aluehallinnossa.
Aluehallinnon näkökulmasta hallituksen yön pimeinä tunteina sorvaama sote-malli on siis onnistunut. Jatkovalmistelussa on pidettävä huolta siitä, että kahdeksalletoista perustettavalle itsehallintoalueelle tulee aidosti demokraattinen päätöksenteko ja verotusoikeus.
Oppositiolla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon.
Uudistuksessa on kuitenkin vielä monia, todella suuria asioita, joihin kukaan ei tunnu tietävän vastausta. Poliittisen suhmuroinnin sijaan tarvitaankin nyt sote edellä kulkevaa valmistelua.
Jatkossa päätöksenteon on oltava avointa ja läpinäkyvää, ja myös oppositiolla tulee olla mahdollisuus siihen vaikuttaa. Keskustelussa on nostettava esiin myös vähemmälle huomiolle jäänyt sosiaalipuoli.
Terveyspalveluiden osalta on tärkeää huolehtia, että palvelut eivät keskity kasvukeskuksiin ja hyvätuloisten asuinalueille, kuten Ruotsissa on tapahtunut. Jo nyt rikkaat voivat halutessaan käyttää yksityisiä terveysasemia. Tätä eroa ei pidä poliittisesti vahvistaa.
Yksityisten terveyspalveluyritysten ongelmana on myös niiden veronmaksukäytäntö. Tällä hetkellä useat Suomessa toimivat terveyspalveluyritykset eivät maksa verojaan Suomeen. Miten tulevassa mallissa aiotaan varmistaa, että näin ei ole jatkossa?
Sote-uudistuksen tavoitteena oli kaventaa terveyseroja ja hallita kustannuksia. Siirtymistä perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon piti helpottaa ja potilaan kokonaisvaltaisen hoidon piti parantua. Pirstomalla palvelut lukuisiin eri yrityksiin nämä tavoitteet eivät toteudu.
Sote-uudistuksen tavoitteena oli myös tehostaa palveluita ja siten tuottaa jopa kolmen miljardin säästöt. Tällä hetkellä hallitus ei ole pystynyt kertomaan, mistä nämä säästöt varsinaisesti saadaan. On todennäköistä, että säästöjä joudutaan ottamaan hoidon tarjonnasta ja laadusta.
Vasemmistoliitolle tärkeintä on, että sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat laadukkaita ja tarkoituksenmukaisia, ja ne ovat tasapuolisesti jokaisen saatavilla. Tähän päästään kolmiportaisella hallintomallilla, yksikanavaisella rahoituksella ja julkisten palveluiden riittävällä tukemisella.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.