Sloveniaan perustettiin viime vuoden maaliskuussa uusi vasemmistopuolue Yhtynyt vasemmisto (Združena levica eli ZL).
Puolue osallistui heti toukokuussa 2014 EU-parlamentin vaaleihin, mutta 5,5 prosentin ääniosuus ei riittänyt paikkaan. Kahden miljoonan asukkaan Slovenialla on vain 8 paikkaa europarlamentissa.
Kaksi kuukautta myöhemmin parlamenttivaaleissa ZL sai 6 prosenttia äänistä ja kuusi paikkaa 90-paikkaiseen parlamenttiin. Edustajamäärä on yhtä suuri kuin sosiaalidemokraateilla.
Yhtynyt vasemmisto haluaa Slovenian eroavan Natosta.
Tänä vuonna ZL on saanut gallupeissa jopa 15 prosentin kannatuslukemia.
Yksi puolueen kansanedustajista on Violeta Tomič. Näyttelijänä aiemmin tunnetuksi tullut Tomič oli puolueensa kärkiehdokas eurovaaleissa.
Äskettäin Helsingissä vieraillut Tomič sanoo, että ZL:n läpimurto parlamenttiin oli ”suuri yllätys toimittajille, yleiselle mielipiteelle ja meille itsellemme”.
Ei haikaile entiseen
Tomičin mukaan menestystä selittää se, että ihmiset ovat saaneet tarpeekseen talouskuripolitiikasta ja sydämettömästä kapitalismista.
– Olemme sosialismin jälkeinen maa. Vanhemmat ihmiset muistavat, että vaikka olimme silloin köyhempiä kuin nyt, meillä oli sosiaaliset oikeudet ja sosiaaliturva, ilmainen koulu, terveydenhoito, työpaikat, mahdollisuus lähteä lomalle sekä ammattiyhdistykset, jotka pitivät huolta ihmisistä.
– Emme kuitenkaan tavoittele entistä aikaa, vaan toisenlaista, ekologista ja demokraattista sosialismia.
Tomič sanoo, ettei 20 vuoteen kukaan uskaltanut käyttää sanaa sosialismi.
– Kun puhuimme demokraattisesta ja ekologisesta sosialismista, se aiheutti aluksi shokin, aivan kuin olisi mainittu sana paholainen.
Väljä yhteenliittymä
Yhtynyt vasemmisto muodostettiin kahden puolueen yhteenliittymänä. Demokraattinen työväenpuolue oli perustettu 2010 ja Kestävän kehityksen puolue (johon Tomič kuuluu) 2011.
ZL:n syntymisen jälkeen perustettiin kolmanneksi puolueeksi sen sisälle Demokraattisen sosialismin aloite. Lisäksi mukana on kansalaisliikkeitä.
Ensin mainitussa puolueessa on Tomičin mukaan etupäässä vanhempaa väkeä, keskimmäisessä paljon taitelijoita ja älymystöä sekä uusimmassa nuoria ja hyvinkoulutettuja. Kansanedustajista neljä kuuluu uusimpaan osapuolueeseen.
Kuten huomaa, ZL on rakenteeltaan varsin väljä. Tämä on Tomičin mukaan myös ongelma.
– Valtakunnallisella tasolla puolue ei ole kokoontunut 10 kuukauteen, ja paikallistasolla jokainen osa toimii itsenäisesti. Ainoa yhteys on, että informoimme toisiamme järjestettävistä tapahtumista.
– Tämä ei riitä 15 prosentin puolueelle. Tulevien vaalien kannalta meidän on ratkaistava koalition ongelmat.
Armeija rajoille?
ZL:llä on ollut myös sisäisiä kiistoja, mutta Tomič uskoo, että ne saadaan sovittua.
Yhtynyt vasemmisto on eurokriittinen, mutta ei aja Slovenian välitöntä eroa eurosta. Nato-jäsenyydestä se sen sijaan haluaa ehdottomasti luopua.
Tämä haastattelu tehtiin juuri ennen kuin pakolaisia alkoi virrata Sloveniaan.
Sen jälkeen Slovenian hallitus on esittänyt armeijan tuomista poliisivaltuuksin rajoille. Ainoana parlamenttipuolueena ZL vastusti esitystä.
Esitys on nyt toistaiseksi jäissä, koska opiskelijaradio Radio Študent onnistui keräämään tarpeeksi nimiä kansanäänestysmenettelyn käynnistämiseksi asiasta.