Viikon kysymys
Perjantain 30.10. vietetään Naisten palkkapäivää. Kampanjapäivällä muistutetaan perusteettomasta palkkaerosta miesten ja naisten välillä.
Miksi juuri 30. lokakuuta on naisten palkkapäivä, Naisjärjestöt yhteistyössä – NYTKIS ry:n pääsihteeri Johanna Pakkanen?
– Naisten säännöllisen työajan ansio on keskimäärin 83,4 prosenttia miesten palkasta. Vuosipalkassa ero tekee 7 600 euroa.
– Naisten palkanmaksun voidaan laskennallisesti katsoa päättyvän tänä vuonna juuri perjantaina 30. lokakuuta.
Kuka Naisten palkkapäivä -tempausta järjestää?
– Naisten palkkapäivää on vietetty vuodesta 2011. Tänä vuonna mukana on useita eri tasa-arvotoimijat, kuten NYTKIS, Suomen liike- ja virkanaisten liitto BPW Finland, Naisjärjestöjen keskusliitto, kansalaisverkosto TASAN sekä palkansaajakeskusjärjestö STTK.
Miten naisten ja miesten palkkaero on kehittynyt viime vuosina?
– Se on supistunut, mutta hyvin hitaasti. Viimeksi kuluneiden noin 20 vuoden aikana noin viidellä prosenttiyksiköllä.
Kuulee väitettävän, että samasta tai samanarvoisesta työstä maksetaan Suomessa samaa palkkaa ihan aikuisten oikeasti. Muu olisi lain vastaista. Pitääkö paikkansa?
– Työnantajilla on velvoite suorittaa palkkakartoitusta, joka koskee samaa työtä. Ongelma on siinä, että liian vähän on kiinnitetty huomiota samanarvoiseen työhön.
– Esimerkiksi samassa organisaatiossa naisen tehtävänimike voi olla sihteeri ja miehen assistentti. Assistentille maksetaan parempaa palkkaa.
Mikä osuus palkkaepätasa-arvossa on rakenteellisilla tekijöillä, kuten työmarkkinoiden segregaatiolla, jakautumiselle naisten ammatteihin ja miesten ammatteihin?
– Suomessa työelämän jakautuminen sukupuolen mukaan on vahvaa. Tämän rakenteen purkaminen on tärkeää, mutta hirveän hidasta. Niin hidasta, ettei siihen voi tyytyä.
– Lisäksi on tietoa siitä, että kun kohtuullisen hyvin palkatut ammatit naisvaltaistuvat, palkkataso alkaa mystisesti laskea.
Mitä tällaisia ammatteja on?
– Esimerkiksi lääkärit ja papit.
Jos pitäisi nostaa yksi asia, johon vaikuttamalla saataisiin aikaan tasa-arvoloikka, mikä se olisi?
– Tässä pitää visioida. Se olisi, että kaikki Suomen miehet ja naiset jakaisivat kaikki vanhempainvapaat tasan. Se muuttaisi yhteiskuntaa monella tavalla.
– Naiset käyttävät reippaasti yli 90 prosenttia perhevapaista.
– Korostan kuitenkin, että palkkatasa-arvo on niin monisyinen asia, ettei sitä ratkaista yhdellä keinolla. Tarvitaan monta keinoa.