Afganistanissa hyvä nainen on sellainen, joka ymmärtää olla hiljaa, kun hän kohtaa väkivaltaa. Myös naiset itse kokevat, että heidän osansa ja velvollisuutensa on vaieta.
Elän tässä yhteiskunnassa ja olen nähnyt, miten suurin osa ystävistäni, naapureistani ja sukulaisistani toimii tämän käsityksen mukaisesti.
Hyvä nainen herää aikaisin aamulla ennen muita huolehtimaan kodistaan, hän ei käy ulkona, hän ei välitä omasta hyvinvoinnistaan, hänen kaikki aikansa kuluu lasten, kodin ja ruuanlaiton parissa. Hän ei haaveile työstä tai opiskelusta. Hän tietää, että avioiduttuaan hänen ei sovi käyttää vahvaa meikkiä eikä pukeutua viehättävästi.
Useimmissa perheissä myös naiset ovat omaksuneet naisia sortavan kulttuurin.
Näin määritelty hyvä nainen on ihanne ja useimmat perheet toivovat tämän kaltaista miniää pojalleen.
Kaikki riippuu siitä, millaiseen perheeseen sinut naidaan.
Eräs ystäväni on hyvin ystävällinen ja miellyttävä nuori nainen. Hän työskenteli journalistina ja menestyi hienosti. Kun hän meni naimisiin, hänen täytyi jättää työnsä – vanhojen ajatusmallien vuoksi ja koska hänen oli ajateltava perheensä mainetta.
Kun tapasin hänet, minun oli vaikea uskoa, että hän oli sama ihminen. Hän näytti niin väsyneeltä. Hän oli kadottanut toivonsa, ja hänen uusi elämänsä oli vienyt hänen voimansa. Hän oli yrittänyt kovasti sopeutua uuteen elämäänsä ja uuteen perheeseensä, mutta hän ei ollut pystynyt muuttamaan omaa itseään. On hyvin raskasta esittää muuttuneensa, kun sisimmässään on sama ihminen.
Afganistanilaisten mielestä nainen on hyvä ja ”onnistunut”, kun hän pitää perheensä koossa ja hyväksyy miehensä määräysvallan. Hyvä nainen on kärsivällinen ja pysyy hiljaa, vaikkei olisikaan tyytyväinen elämäänsä. Vaikka hän vihaisi elämäänsä aviopuolisonsa rinnalla, hän hyväksyy perinteisen ajattelun. Hän ei uskalla vaatia oikeuksiaan, koska se merkitsisi häpeää hänen perheelleen. Hän sulkee kaikki murheensa sydämeensä ja sopeutuu osaansa, jotta täyttäisi hyvän naisen mitat ja voisi olla esimerkki muille.
Afganistanissa riittää, että pukeutuu toisin kuin muut. Moni ajattelee, että heillä on oikeus tuomita toinen ihminen. Pukeutuminen voi riittää siihen, että ihmiset katkaisevat kaikki suhteensa sinuun.
Näihin tapauksiin liittyy paljon myös naisten väkivaltaa muita naisia kohtaan. Useimmissa perheissä myös naiset ovat omaksuneet naisia sortavan kulttuurin. He itse pitävät yllä sortoa ja vahingollisia uskomuksia – niin perheiden sisällä kuin koko yhteiskunnassakin.
Mutta jos nainen uskaltautuu vaatimaan oikeuksiaan; jos hän ajattelee, ettei hän ole vähempiarvoisempi kuin mies; jos hän sanoo, että me kaikki olemme samanlaisia ihmisiä yhtäläisin oikeuksin ja voimme elää kuten haluamme – häntä he sanovat pahaksi naiseksi.
”Paha” tarkoittaa, ettei nainen ole ihanteen mukainen. Olen nähnyt tämän omin silmin monet kerrat, ja olen kokenut sen itse omassa elämässäni. Näen, kuinka aviomieheni perhe katsoo minua; tunnen, miten he ajattelevat minusta. Ymmärrän, etten ole ihanteellinen miniä, vaikkeivät välimme ole huonot, ja minä osoitan kunnioitusta heille.
Tehtäväni on siivota kotia ja huolehtia muiden tarpeista; omia toiveita minulla ei saa olla. Minun pitäisi aina pyytää lupa, jos haluan poistua kodin seinien sisäpuolelta. Minun tulisi laittaa mieheni kengät hänen jalkojensa eteen, kun hän poistuu talosta; niin hän toivoisi minun tekevän.
Oman äitini ja isäni maineen vuoksi minun tulee hyväksyä kaikki, mitä mieheni minulle sanoo. En voi erota miehestäni, etteivät ihmiset paheksuisi vanhempiani ja kertoisi heille, että heidän tyttärensä on paha nainen.
Minun tulee pelätä ihmisten ajatuksia myös oman itseni takia; jos eroaisin, olisin heidän silmissään paha nainen; hyvä nainen ei olisi eronnut aviomiehestään. Eronnutta naista ei kukaan halua vaimokseen.
Marzia Gholami on 24-vuotias afgaaninainen, joka työskenteli vielä kolme vuotta sitten toimittajana ja uutistenlukijana televisiossa. Sen jälkeen hän on mennyt naimisiin ja saanut lapsen.
Marzia toivoo voivansa palata töihin, mutta Afganistanissa naisen työssäkäynnille on monia esteitä. Kolumnien kirjoittaminen onkin hänelle tärkeä askel työelämään. Marzia on myös suomalaisen dokumenttielokuvan Marzia, ystäväni päähenkilö.