Laajalle levinneen propagandan mukaan Suomi on katastrofitilassa ja ”Kreikan tiellä” (Google-haku). Tämä ei ole asiantuntijoiden yksimielinen käsitys.
Helsingin yliopiston taloushistorian professori Sakari Heikkinen pitää erinomaista blogia, jossa hän muistutti sunnuntaina, että luottoluokittajat pitävät Suomen taloutta vahvana.
Heikkinen huomauttaa, että valtioiden talouksia AAA:sta B:llä alkaviin luokituksiin jakavat kansainväliset yritykset Fitch, Moody’s ja Standard & Poor’s pitävät Suomen taloutta vahvana. Hallitus ei puhu suomalaisille tällaisilla sanoilla.
Fitch huomauttaa että Suomen julkisen sektorin nettovelkaantuneisuus (eläkerahastot huomioiden) on vähäinen. Moody’s kiittää erikseen Suomen poliittista konsensusta, jota hallituksen voi ajatella murentavan pakkolaeillaan ja säkyilyllään. Myös Standard & Poor’s kiittää vakaata hallintoa ja nokittaa kutsumalla Suomen taloutta vauraaksi ja kansainvälisten sijoitusten tilannetta tasapainoiseksi.
Fitchin mukaan ”julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on alhainen ja Suomella on edelleen julkisessa taloudessaan pelivaraa, kunnes talous sopeutuu sitä kohdanneisiin rakenteellisiin shokkeihin.” (Käännös Sakari Heikkisen.)
Jostain syystä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei kehdannut Ylen televisiopuheessaan suoraan väittää Suomen olevan Kreikan tiellä (toukokuussa se oli vielä varmaa) vaan tyytyi vihjaamaan: ”Mitä heikommin valtio hoitaa asioitaan, sitä vaikeammaksi ja kipeämmäksi käyvät ratkaisut, joilla tilanne korjataan. Olimme etunenässä neuvomassa kreikkalaisia. Otetaan nyt neuvot itse käyttöön. Emme saa päästää tilannetta siihen, että muut päättävät asioistamme.”
Luottoluokittajien raportit ovat englanninkielisinä vapaasti luettavissa Valtiokonttorin sivuilla.
Professori Heikkinen on myös selvittänyt, miten valtionvelan korko käyttäytyy suhteessa maan luottoluokitukseen (grafiikkakuva). Esimerkkiaineistossa euroalueen maita verrataan oman valuutan Ruotsiin, Kanadaan, Isoon-Britanniaan, Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, joiden kaikkien luottoluokitus on vähintään AA– tai korkeampi. Vaikeuksista kärsineissä ja alas luottoluokitetuissa euromaissa Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa valtion kymmenvuotisen velan korko on lähellä Yhdysvaltojen lainojen korkoa ja alempi kuin Australialla ja Uudella-Seelannilla.
Professori Heikkinen toteaakin, että euroalueen yhteisvastuu toteutuu valtionlainojen koroissa ja että tilanteen säilyessä Suomen luottoluokituksen ”merkittäväkään heikentyminen” ei nosta valtionvelan korkoa hyppäyksellisesti.
Euroalueella poikkeus on Kreikka, jonka kymmenvuotisen lainan korko oli 8,06 prosenttia perjantain tiedoin.