Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko Olli Pusa esittää, että hallituksen tavoite pienentää työvoimakuluja 5 prosentilla tehtäisiin eläkemaksua alentamalla. Tämä maksaisi 4 miljardia, ja siihen menisi 40 prosenttia eläkejärjestelmän vuotuisesta sijoitusylijäämästä.
Hän arvostelee eläkejärjestelmän keräävän huppukorkeita maksuja. Sijoitustuottojen takia ylijäämä on 10 miljardia euroa vuodessa. Ne rahat sijoitetaan ulkomaille.
Eläkerahastoja kerättiin nyt eläkkeellä olevien suurten ikäluokkien korkeampia menoja varten. Viime vuonna eläkemenot olivat 24 miljardia ja eläkemaksut 20 miljardia euroa. Erotuksesta 3 miljardia tulee valtion budjetista, ja lopussa voi Pusan mukaan katsoa käytetyn rahastojen tuottoa.
Rahastoissa 180 miljardia
Vuoden 2012 lopussa eläkerahastoissa oli noin 150 miljardia euroa, tämän vuoden kesäkuun lopussa jo yli 180 miljardia euroa. Rahastot ovat kasvaneet 30 miljardilla eurolla 2,5 vuodessa pääasiassa sijoitustuotoista ja Pusan mukaan ennusteena on, että kasvu jatkuu edelleen.
”Ketä varten rahastoja kerätään? Vaikka rahastojen merkitys on kasvanut eläkejärjestelmässä, 75 prosenttia eläkkeistä maksetaan tulevaisuudessakin kuten nytkin työeläkemaksuista kertyvillä varoilla”, kirjoittaa Pusa.
Eläkejärjestelmä on vastustanut eläkemaksujen alentamista, koska se hidastaisi rahastojen kasvua ja rahastojen koko suhteessa palkkasummaan laskisi.
”Rahastot vahingoittavat Suomen taloutta”
”Miksi rahastojen koon suhteessa palkkasummaan pitäisi säilyä nykyisellä tasolla tai jopa kasvaa? Missä sellaisesta on päätetty? Suomessa kotitalouksien varallisuus on vähäinen, ja yksi syy siihen on, että ihmisten rahat kerätään lain voimalla eläkejärjestelmään.”
Pusan mielestä eläkerahastojen osuuden pienentäminen veisi Suomea kohti normaalimpaa talousrakennetta. Hän katsoo eläkerahastojen toimivan Suomen taloudellista kehitystä vahingoittavalla tavalla.
”Ne ovat toimillaan kasvattaneet valtion menoja ja syventäneet Suomen lamaa. Ovatko eläkerahastot niin mahtavia vallankäyttäjiä, että hallitus ei uskalla laittaa niitä järjestykseen? Vai onko hallituksen tarkoitus nimenomaan käyttää hyväksi tilaisuutta tietyn talouspolitiikan ajamiseen?”