– Jos pitää kiinni kaikista saavutetuista eduista, voi käydä niin, että työpaikka lähtee alta.
Tämä oli oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin viesti perjantaina mielenosoitukseen valmistautuvalle ay-väelle perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa maanantaina. Hänen mukaansa Suomi on osa globaalia taloutta ja se tarkoittaa, että kaikki on muuttunut.
Lindströmin mukaan hallitus teki kovat työehtoihin puuttuvat päätökset, koska työmarkkinoilla asiasta ei SAK:n vastahangan takia päästy sopuun. Lindström sanoi, että työmarkkinajärjestöille kerrottiin etukäteen mitä tapahtuu, jos yhteiskuntasopimus kaatuu. Toimia hän ei pitänyt kivoina, mutta ne on tehty pakon edessä. Hän myönsi, että hallitus menee rankasti pienipalkkaisten kukkarolle ja että kyseessä eivät ole talkoot.
Perussuomalaisten mukaan työmarkkinaosapuolilla olisi ollut vuosi aikaa neuvotella, jos halua olisi riittänyt.
Kritisoijilta, erityisesti SDP:ltä, Lindström vaati konkreettisia vaihtoehtoja siitä, miten vienti saadaan kasvuun. Hän sanoi, ettei mikään puolue pääse tässä taloustilanteessa tekemään sellaista esitystä, joka ei synnytä huutoa.
”Vihdoin hallitus, joka uskaltaa”
Toisaalta Lindström kertoi saavansa myös palautetta, että vihdoin on hallitus, joka uskaltaa tehdä jotain. Hänen mukaansa ay-liikkeessäkin ajattelu on muuttumassa. On niitäkin, jotka näkevät asiat laajemmin kuin että hanuria penkkiin.
Lindströmin mukaan työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt etukäteen, että hallituksen esitykset eivät ole kansainvälisten sopimusten vastaisia. Kuka on toiminut asiantuntijana, sitä hän ei suostunut kertomaan, mutta sanoi, että asiassa on toimittu virkavastuulla. Viime kädessä asian ratkaisee perustuslakivaliokunta.
EK:lle ministeri viestitti, että työnantajia on nyt tultu paljon vastaan ja sen pitää alkaa näkyä työpaikkoina. Mitä tapahtuu, jos ei ala, sitä hän ei ryhtynyt ennakoimaan muuten kuin että ”hallitus seuraa tilannetta”.