Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) nimesi hallituksen esittämät työehtojen heikennykset ”yhteiskuntasopimus 2.0:ksi”. Kansanedustaja Annika Lapintie kirjoittaa blogissaan palkansaajien kyykytettävän kilpailukyvyn parantamisen nimissä, vaikka tosiasiassa suomalaisten työaika on kilpailijamaita pidempi ja palkkakustannuksetkin selvästi muita Pohjoismaita ja jopa Saksaa pienemmät.
Jo ennestään pienipalkkaisten ja pitkälti naisvaltaisten alojen palkka-ale on hallitukselta häpeämättömän röyhkeää, hän toteaa.
Työntekijää hallitus Lapintien mielestä rankaisee sairastumisesta. Hallitus muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi ja niistää seuraavien kahdeksan sairauspäivän palkasta viidenneksen pois.
”Kun suomalaisten keskipalkka on 3 300 euroa, on ensimmäisen sairauspäivän hinta työntekijälle keskimäärin 110 euroa. Kolmen päivän flunssa maksaa 155 euroa. Montako flunssaa ja vatsatautia päiväkodin työntekijä sairastaa vuosittain? Montako päivän lepoa vaativaa migreenikohtausta on kuormittuneella opettajalla? Entä syöpää sairastava toimistotyöntekijä, joka yrittää rankkojen hoitojen välissä käydä töissä? Kohtuullisuus on tästä kaukana.”
Lapintie ennustaa, ettei pienipalkkaisella ole tulevaisuudessa edes varaa sairastaa. Töitä tehdään puolikuntoisena ja samalla tartutetaan työkaverit ja asiakkaat. Vakavat jälkitaudit lisääntyvät, kun tauteja ei hoideta kunnolla heti alkuun.
”Suorastaan vaaralliseksi tämä käy muun muassa hoitoalalla. Jos sairaanhoitajalla ei ole varaa palkattomiin päiviin, hän hoitaa kipeänä infektioalttiita potilaita.”