Hallituksen budjettiriihessä varmistui, että koulutuksesta leikataan yli 850 miljoonaa euroa. Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n mukaan koulutusleikkaukset näkyvät jokaisen lapsen ja nuoren oppimisessa lähivuosina. Opetuksen laatu ja määrä kärsivät kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.
Liitto ennakoi leikkausten hävittävän jopa 9 500 työpaikkaa opetus- ja kasvatusalalta.
– Suomalainen koulutusjärjestelmä on jo tehostettu äärimmilleen ja jopa sen yli, ainakin ammatillisessa toisen asteen koulutuksessa. Nyt olemme sellaisella rajalla, jossa joudumme jättämään taaksemme huikeat oppimistulokset ja koulutuksen tasa-arvon. Myös opettajien ammatin arvostus ja vetovoima uhkaavat rapistua, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.
Ryhmäkoot suurenevat joka tasolla
Koulutusleikkausten takia ryhmäkoot suurenevat kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta alkaen. Luukkaisen mukaan muutokset ovat merkittäviä erityisesti pienimpien lasten ryhmissä.
– Eniten kärsivät ne, joilla on oppimisvaikeuksia ja heikko kielitaito. Yksittäinen lapsi ja nuori saa osaavan opettajan tukea jatkossa entistä vähemmän. Myös opetustuntien ja opiskelijapaikkojen määrät vähenevät. Näillä eväillä on turha odottaa uutta nousua, vaikka opetushenkilöstö on tehnyt ja tekee kaikkensa.
Samaan aikaan maan hallitus kertoo tavoittelevansa työllisyyden parantamista.
– Onko hallitus tullut ajatelleeksi, että työ se on opettajankin työ? Osaamisen alasajo tarkoittaa, että tuhansia oppimisen ja koulutuksen huippuasiantuntijoita uhkaa töiden katoaminen, Luukkainen toteaa.
Jos esimerkiksi varhaiskasvatuksen säästöehdotukset toteutetaan irtisanomisina, ne merkitsevät 2 300 työntekijän vähentämistä. Mikäli ammatillisen koulutuksen leikkaukset tehdään juustohöylällä, kyse on 3 000 opettajan työpanoksesta, mutta jos ne kohdistuvat pelkästään opetukseen, ne vastaavat 3 900 opettajan vuosikeskipalkkaa, OAJ laskee.