Hallituksen esitykset tuottavuusloikaksi osoittavat, ettei hallitus ole perillä nykypäivän työelämästä eikä työmarkkinoiden lainalaisuuksista, sanoo Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin.
– On aika irvokasta, että ministeri Stubb nimesi ehdotukset yhteiskuntasopimus 2.0:ksi. Hallitus on tehnyt nyt sopimuksen itsensä kanssa.
Kaduttaako, että lopetitte neuvottelut yhteiskuntasopimukseksi?
– Ei kaduta, sillä ehdot olivat liian kovat. Olisimme voineet vain esittää, kuinka etukäteen sovitut heikennykset tehdään. Päätös neuvottelujen lopettamiseksi tehtiin SAK:ssa yhdessä.
Suurin osa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esittämistä heikennyksistä koskee kipeästi naisvaltaisia palvelualoja.
Sipilän mukaan muutokset tehdään lainsäädäntöön siten, että ne sitovat myös tulevia työehtosopimuksia.
– Selvitämme, onko tämä edes mahdollista. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n ja muiden sopimusten mukaan työehdoista neuvotellaan kolmikantaisesti tai työntekijä- ja työnantajaosapuolen välillä. Hallitus ei voi sanella työehtoja, Selin sanoo.
Sanelu ei ole kolmikantaa
– Hallitus on tavallaan tehnyt yksinään työmarkkinaratkaisun, Selin toteaa.
Hallituksen paperissa luvataan, että lakimuutokset valmistellaan kolmikantaisesti. Selin ei ole tästä vakuuttunut:
– Tiedotustilaisuudessa Sipilä totesi, että pääsemme valiokuntakuulemisiin. Sillä ei ole mitään tekemistä kolmikantaisen valmistelun kanssa. Kolmikannassa haetaan yhdessä kompromissia, ei tulla vain kuulluksi.
Paketin säästöpuolella esitetään myös sosiaalimaksun alennusta. Se koskee vain yksityisiä työnantajia, joiden sosiaalimaksu alenee 1,72 prosenttiyksiköllä. Tänä vuonna yksityisen työnantajan sosiaalivakuutusmaksu on 2,05 prosenttia.
”Aika julma kokonaisuus”
Palkansaajia vastaan Sipilän paketissa tullaan kolmella muutoksella.
Perhevapaalle jäävän tilalle palkatusta työntekijästä työnantaja saa 2 500 euron kertakorvauksen, jos vapaalle jäänyt työntekijä palaa samalle työnantajalle. Tämän toivotaan lisäävän nuorten naisten työllistymistä.
Irtisanotun työterveyshuolto säilyy 6 kuukautta irtisanomisen jälkeen. Irtisanottavalle pitää osoittaa tukipaketti, jonka arvo on yrityksen keskikuukausipalkka. Nämä muutokset koskevat yli 20 henkeä työllistäviä yrityksiä.
Selin kummeksuu, ettei hallitus ymmärrä nykypäivän työelämän lainalaisuuksia, vaikka tietoa on jaettu.
– Vastaantulot irtisanomisissa ovat aika kevyttä kamaa. Ne eivät mitenkään auta niitä, joiden tunteja vähennetään. Hallituksella ei tunnu olevan lainkaan tilannekuvaa, millaisia nykyajan työsuhteet ovat.
Paketti ei ole PAMin puheenjohtajan mukaan tasapainossa.
– Tämä on aika julma kokonaisuus. Mukana ei ole laskelmia siitä, mitä heikennykset merkitsevät työntekijöille. Kun näiden päälle tulevat vielä budjetissa tehtävät heikennykset, en tiedä miten ihmiset reagoivat.