Ay-johtajien mukaan yhteiskuntasopimus kaatui hallituksen ja työnantajien asenteeseen. Työntekijäpuolta harmitti eniten se, että työnantajat toivat tavoitteet ja keinot.
– Emme päässeet yksityiskohtiin, koska emme sitoutuneet annettuihin tavoitteisiin, huomauttaa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) puheenjohtaja Lauri Lyly.
Lylyn mukaan neuvotteluissa on perinteisesti aina toimittu niin, että kaikki osapuolet tuovat pöytään omat tavoitteensa.
Tämä oli meidän jäsenten kannalta oikea ratkaisu.
Metallityöväen liiton puheenjohtajan Riku Aallon mielestä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ei edes tarvinnut tuoda omia tavoitteitaan.
– EK:n linja vastasi hallituksen linjaa.
Lyly ja liittojohtajat kommentoivat yhteiskuntasopimuksen kaatumista tiedotustilaisuudessa perjantaina.
”Ratkaisut vanhanaikaisia”
Ay-puolta harmitti kovasti hallituksen tavoite alentaa yksikkötyökustannuksia viisi prosenttia pelkästään työntekijöitä kurittamalla.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan sanelu ei tuo tuottavuutta.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) puheenjohtajan Marko Piiraisen mielestä työntekijöille ei tarjottu edes lämmintä kättä, vaan kylmää.
Piirainen laskeskeli yhteiskuntasopimuksen ja muiden sopimusten merkitystä työntekijöille. Piirainen saa luvuksi huomattavasti enemmän kuin viisi prosenttia.
– Työntekijöiden olisi pitänyt antaa periksi 18 prosenttia.
Työajan pidentäminen ja sitä kautta palkan alentaminen oli mahdoton ajatus.
– Nämä ratkaisut ovat vanhanaikaisia. Yhteiskuntasopimusta tehtiin puutyökaluilla, ei ollut terää ollenkaan, toteaa Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.
”Jäsenten kannalta oikea ratkaisu”
Ay-pomot korostivat tietävänsä, missä tilanteessa Suomi on. Liitot ovat yhteiskuntasopimusprosessin aikana esittäneet runsaasti omia keinojaan Suomen tuottavuuden parantamiseksi.
SAK:n Lauri Lylyn mukaan hallituksen pitää laittaa investoinnit liikkeelle ja panostaa osaamiseen.
Metallityöväen liiton Riku Aalto totesi palkansaajapuolen tarjonneen hallitukselle listaa keinoista, joilla yhteiskuntasopimusta olisi voitu saada eteenpäin. Aalto epäili, että oliko hallitus edes lukenut paperia.
Liittojohtajat ovat saaneet paljon palautetta yhteiskuntasopimuksesta jäseniltään.
– Tämä oli meidän jäsenten kannalta oikea ratkaisu, viittaa Palvelualojen ammattiliiton (PAM) puheenjohtaja Ann Selin yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen ja saamiinsa yhteydenottoihin.