Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus linjasi keskiviikkona kantaansa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Sen mielestä maan talouden kannalta tarvitaan yhteistä sopimista, mutta ei palkkoja alentamalla ja työaikoja pidentämällä. Sopiminen vaatii tasapuolisuutta ja luottamusta, jota maan hallitus ja työnantajat eivät ole yhteiskuntasopimuksen osalta edistäneet, totesi PAMin hallitus.
PAMin luottamus lupauksiin on heikko, koska palkansaajat ovat kantaneet yhteiskunnallista vastuuta sopimalla muun muassa eläkeratkaisusta sekä työllisyys- ja kasvusopimuksesta. Niiden yhteydessä on luvattu työllisyyttä ja kasvua, mutta työnantajat eivät ole noudattaneet lupauksiaan.
Nyt hallitus on luvannut perua hallitusohjelmaan suunniteltuja leikkauksia, jos yhteiskuntasopimus toteutuu. Todennäköisesti saisimme kuitenkin sekä yhteiskuntasopimuksen heikennykset että hallitusohjelman leikkaukset, ilmaisivat hallituksen jäsenet pelkojaan keskustelussa.
Ei neuvotteluja työajan pidentämisestä
Hallitus päätti, ettei PAM voi hyväksyä neuvottelujen aloittamista, jos tavoitteeksi asetetaan palkanalennuksista tai työajan pidentämisestä sopiminen. Kokoaikaisten työntekijöiden työajan pidentäminen ilman palkkojen korottamista tarkoittaa osa-aikatyöntekijöiden palkkojen alentamista, hallitus linjasi.
Osa-aikatyöntekijöiden toimeentulo on jo nyt tiukka, joten ansioiden alentaminen lisäisi entisestään yhteiskunnan tukia tarvitsevien työssäkäyvien köyhien määrää. Lisääkö osa-aikatyöntekijöiden ahdinko työpaikkoja ja ostovoimaa, kysyttiin hallituksessa.
PAMin puheenjohtaja Ann Selin näkee, että työllisyysasteen tavoite ei voi toteutua yhtä aikaa, jos työaikaa pidennetään. Hän peräänkuulutti hallituksen keskustelussa työnantajien toimenpiteitä.
– Suomessa yritysvoittojen osuus suhteessa työtuloihin on kasvanut, eli työntekijät ovat köyhtyneet verrattuna yritysten omistajien saamiin voittoihin. Emme siis usko, että palkansaajien asemaa kurjistamalla maan talous nousee, vaan investoinneilla, joihin yritysten voittoja tulisi nyt käyttää, toteaa Selin.
Hallitusta puhutti myös työnantajien keinottelu ilmaisella työvoimalla.
Erilaisten harjoittelu- ja tukimuotojen kautta työnantajat saavat lähes ilmaista työvoimaa. Näiden henkilöiden työpanosta käytetään korvaamaan vakituista henkilökuntaa. Tämä kehitys ei näy tilastoissa eikä osaltaan paranna työllisyyttä, totesi PAMin hallitus.