Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila odottaa yhteiskuntasopimuksen teon olevan työlästä.
”Prosessista ei tule helppo. On vaikea neuvotella tavoitteista, joiden tulokset mitataan vasta puolentoista vuoden kuluttua.”
Uotila ei pidä hallituksen tavasta tehdä yhteiskuntasopimusta ehdollisten leikkausten avulla.
Muhkeat eläkkeet ja Portugalin veropakolaisuus eivät osoita vaadittavaa solidaarisuutta.
”On törkeää asettaa eläkeläiset ja lapsiperheet leikkauspolitiikan panttivangeiksi neuvottelujen ajaksi”, kansanedustaja paheksuu.
Jos yhteiskuntasopimus syntyy, hallitus on kertonut luopuvansa 1,5 miljardin euron ehdollisista säästöistä ja veronkorotuksista. Jos sopimusta ei tule, hallitus muun muassa korottaa veroja, leikkaa lapsilisiä ja eläkkeitä sekä lopettaa vuorotteluvapaajärjestelmän.
”Työpaikkoja luvattiin jo yhteisöveron alennuksesta”
Uotila toivoo, että seuraavan kolmen viikon aikana löydettäisiin konkreettiset keinot työllisyyden parantamiseksi. Kansanedustaja ihmettelee, miten nyt työssä olevien työaikaa pidentämällä synnytettäisiin uusia työpaikkoja.
Uotila muistuttaa, että elinkeinoelämä lupasi jo yhteisöveron alennuksen vastapainoksi lisää työpaikkoja. Viimeistään nyt on työllisyyslupausten lunastamisen aika.
”Toistaiseksi lupaukset ovat jääneet tyhjiksi, ja yhteisen maalin sijaan elinkeinoelämän johtajat ovat pelanneet ihan omia pelejään. Muhkeat eläkkeet ja Portugalin veropakolaisuus eivät osoita vaadittavaa solidaarisuutta.”
Uotilan mielestä yhteiskuntasopimuksen tavoite nostaa Suomi suotuisaan kehitykseen ei onnistu, elleivät myös isotuloiset ja omistava luokka osallistu talkoisiin.
Muutosturvan vahvistaminen on kansanedustajalle tervetullut esitys. Uotilan mielestä se ei kuitenkaan yksin riitä, jos samalla ei suojata työpaikkojen säilymistä Suomessa harmaata taloutta estämällä.