Ensimmäiseen osaan, Stavangerin turnaukseen, oli saatu itse maailmanmestari Magnus Carlsen ja top ten -pelaajia mukana muun muassa ex-maailmanmestarit Veselin Topalov, Vishy Anand sekä nuoret ”nälkäiset” USA:ta edustavat Hikaru Nakamura ja Fabio Caruana.
Turnaus käynnistyi odotetusti, mutta se jatko: 1. kierroksen viimeisessä pelissä Carlsen oli voittamassa Topalovia, kun tuomari keskeytti pelin 60:ssä siirrossa. Carlsen oli ylittänyt aikansa! Tuomaristo pahoitteli myöhemmin lausunnossaan peliaikojen ilmaisun epäselvyyttä, mutta vahinko oli jo syntynyt, kuten turnaustarinakin.
Topalovin tahdeissa
’Vahinkopiste’ Carlsenilta antoi Topaloville puhtia turnaukseen. Hän johti tapahtumaa alusta loppuun.
Noin kymmenen vuotta sitten tuore maailmanmestari Veselin Topalov totesi maailmanmestarin velvollisuuksien olevan ”esitellä shakkia, tehdä rahaa ja hyvää julkisuustyötä shakin puolesta”.
Parhaimmillaan Topalov pelaa aktiivista ja aggressiivista shakkia, jonka tavaramerkkinä voi pitää periksiantamattomuutta ja luovaa taistelua, riskejäkin ottaen. MM-Carlsenin turnaus taas meni pahasti nk. käteen. Neljästä ensimmäisestä pelistä vain puolikas pinna, pieni ryhtiliike ja viimeisellä kierroksella vielä häviö maanmies Jon Ludvig Hammerille. Maailmanmestarin huonoin turnaus vuosikymmeneen (ja M:C: on vasta 24-vuotias!).
Muista turnaajista maininnan arvoisia ovat sijan 2 5,5 pisteellä napannut Vishy Anand, kolmonen Hikaru Nakamura ja Anandin ja Nakamuran ohella häviöttömän turnauksen pelannut Hollantia edustava Anish Giri, joka tuli neljänneksi.
Noin 10 vuotta sitten tuore maailmanmestari Veselin Topalov totesi maailmanmestarin velvollisuuksien olevan ”esitellä shakkia, tehdä rahaa ja hyvää julkisuustyötä shakin puolesta”. Samassa haastattelussa hän arveli olevansa (tämä siis 30 -vuotiaana) alkavansa ”vähitellen tuntea itsensä oikeaksi shakinpelaajaksi”.
Topalovin MM-ottelusta 2006 muistamme Veselinin ”WC -gatesta” ja yleensäkin valmentajastaan Silvio Danailovista, jonka ulkoshakilliset otteet tekivät Veselinin kuvasta vähän ”Rastapoulosmaisen roiston arkkityypin Tintti-sarjakuvista”. Itseäni hahmo lähinnä huvittaa, mutta ymmärrän toki muitakin näkemyksiä.
Stavangerissa siis Vanha Liitto pärjäsi hyvin ja nuori maailmanmestari petti. Voisiko tämä olla merkki jostakin? Kyllä, marginaalit ovat pieniä huipun taitotasolla. Tahto ja hetken kunto ratkaisevat. Kuten myös kiva ”alkuboosti”, jonka Carlsen piffasi Topaloville.