Viimeinen sana
Hallitusneuvottelijat Juha Sipilä (kesk.), Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat vakuuttaneet Ylen suorissa verkkolähetyksessä päivittäin: meillä menee hyvin. Näinä päivinä prosessikaaviot ja iteroinnit joutuvat koville. Neuvottelupöydässä on 10 miljardin edestä säästöjä, leikkauksia ja rakennemuutoksia.
Julkisuus on käsitellyt hallitusneuvottelija Sipilää silkkihansikkain. Myös presidentti Sauli Niinistö on hehkuttanut Sipilän ottaneen härkää sarvista. Sipilää kohdellaan lähes messiaana. Myös Soini ja Stubb ovat viihtyvät rooleissaan.
Hallitusneuvottelujen puheenjohtajat hehkuivat neuvottelujen alkuvaiheessa kuin vastarakastuneet. Kaikki kolme ovat olleet yhtä isoa hallituspuoluetta. Suhde joutuu koville nyt, kun Smolnassa sorvataan säästölistoja.
Ay-liikkeelle jäi lobbarin ja seurailijan rooli. Kokoomuksen kautta työnantajien ääni kuuluu Smolnassa.
Hallitusneuvottelujen valta pakenee naisia. Hallitusneuvottelujen johtotroikassa ei ole yhtään naista; hallitusneuvottelujen asiantuntijoista keskiviikkoon mennessä oli reilu 50 miestä ja vajaa 40 naista. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä työ- ja työllisyyspolitiikkaa ratkoivat vain miehet.
Yksi porukka on poissa Smolnasta. Sipilä vihelsi neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta poikki työmarkkinajärjestöjen kanssa vaiheessa, jossa nämä yleensä alkavat lämmetä. Ay-liikkeelle jäi lobbarin ja seurailijan rooli. Kokoomuksen kautta työnantajien ääni kuuluu Smolnassa. EK vaatii edelleen työajan pidentämistä ja huippumaltillisia palkankorotuksia.
Julkisuuskoreografialla on luotu mielikuvaa helposti etenevästä prosessista. Mitään todellista näissä tiedotustilaisuuksissa ei kerrota. Uutissulku on päällä. Tämä ei peitä tosiasiaa, että neljän miljardin säästöt kolahtavat väistämättä ihmisiin. On helppoa sanoa, että kuntamiljardi säästetään periaatteella ”rahat ja tehtävät kulkevat käsi kädessä”, kuten Sipilä vakuuttaa.
Entä kun miljardi leikataan kunnilta? Kataisen-Stubbin hallitus yritti karsia kuntien tehtäviä miljardilla. Ei onnistunut. Muutama sata miljoonaa harsittiin kasaan väkisin. Kuntien menoista kaksi kolmasosaa uppoaa sote-palveluihin ja opetukseen. Soini sanoikin: sieltä otetaan missä on eniten. Esimerkiksi subjektiivisesta päivähoidostako leikataan vai vanhusten palveluista tai opetuksesta?
Neuvottelijat tuntuvat lataavan sote-ratkaisuun suuria, ylioptimistisia odotuksia. Sote-portaat saatiin, mutta poliittinen päätös mallista tuntuu olevan vaikea. Kokoomus on saanut jo oman jälkensä: tuotantotapoja aiotaan monipuolistaa ja valinnan vapautta lisätä. Suomeksi sanottuna palveluja yksityistetään. Tosin tämä on häveliäästi laitettu prosessin loppuun. Tätä ennen rahoitus muutetaan yksikanavaiseksi.
Soinista on mukavampi olla neuvotteluissa kuin katsoa sivusta. Toisaalta hän varoittelee, että eduskuntaryhmä, puoluehallitus ja puoluevaltuusto päättävät hallitukseen osallistumisesta. Hän on viestittänyt omalle ryhmälleen myös ideologisista eroista.
Neljä vuotta sitten Soini ehti visioida itsensä jo mustan Audin penkille. Toisin kävi. Omat kamppasivat ministeritoiveet, vaikka hallitusneuvottelija Jyrki Katainen (kok.) yritti kaikkensa. Kuinka käy nyt?
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä sai jo ensimmäisen lommon kylkeensä tällä viikolla. Kristillisistä perussuomalaisiin loikannut Toimi Kankaanniemi joutui ulos hallitusneuvotteluista ehdoteltuaan härskisti seksiä perussuomalaisille naisille. Kankaanniemen tekopyhyys oli onneksi heille liikaa.
Neljä vuotta sitten Kankaanniemi istui Säätytalolla hallitusneuvotteluissa katkeroituneena hänet vaaleissa hylänneisiin kristillisten äänestäjiin. Nyt hän ajoi itse itsensä rivikansanedustajaksi.
Osa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä on väistämättä oppositiossa jossain vaiheessa. Hallitushurmoksessa on unohtunut perussuomalaisten vaalitappio. Mitä pidemmälle eduskuntakausi etenee, sitä vaikeammaksi sitoutuminen tulee perussuomalaisten rivikansanedustajille.