Eduskunta palasi vanhoihin poteroihinsa, kun se alkoi keskiviikkona käsitellä hallituksen esitystä samaa sukupuolta olevien parien perheen sisäisestä adoptiosta.
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja keskustan pastorikansanedustaja Lauri Oinonen olivat äänekkäimmin esityksen hyväksymistä vastaan.
Räsänen näki miltei salaliittomaisia piirteitä siinä, kuinka pyritään sukupuolineutraaliin avioliittoon hyväksyttämällä eduskunnassa peräjälkeen lait samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistamisesta hedelmöityshoitojen hyväksymisen kautta perheen sisäiseen ja sitten ulkoiseen adoptioon.
Oinonen perusteli vastustustaan muun muassa sillä, että kahdesta munasolusta tai kahdesta siittiösolusta ei synny ihmistä.
Vasemmistoliiton Merja Kyllöstä perustelu ei vakuuttanut.
– Biologia on aina biologiaa, mutta edes täydellinen munasolu ei tee täydellistä äitiä tai täydellinen siittiö täydellistä isää. Tahto ja kyky huolehtia lapsestaan on merkittävämpi tekijä, hän sanoi.
Kyllönen totesi Kansan Uutisille, että hallituspuolueissa viljelty puhe suvaitsevaisuudesta ja lähimmäisenrakkaudesta tuntui keskustelun pohjalta aika kaukaiselta.
– Haluaisin kuitenkin uskoa, että nyt 2000-luvulla ollaan jo sen verran suvaitsevaisia, että esitys menee läpi. Mutta uskon, että hallituspuolueidenkin eduskuntaryhmissä edustajille annetaan lupa äänestää vakaumuksensa mukaan asiasta päätettäessä. Se on tietysti asianmukaista.
Kyllönen sanoi keskiviikon keskustelussa, että Vasemmistoliitto on jo ajat sitten puoluekokouspäätöksin vaatinut perheen sisäisen adoption tekemistä mahdolliseksi ja tukee lain säätämistä.
– Olisikin vaarallinen tie lähteä jaottelemaan ihmisiä sen mukaan, kuka ketäkin rakastaa, hän huomauttaa.
Hänestä seuraava tavoite tulee olla rekisteröityjen parien oikeus ottaa yhteinen ottolapsi. Toisena tavoitteena on laki sukupuolineutraalista avioliitosta. Se tekisi parisuhdelain tarpeettomaksi.
Kyllönen toteaa, että perheen sisäisen adoption vastustajat antavat usein sellaista mielikuvaa, että nyt oltaisiin luomassa uutta perhemuotoa
– Sateenkaariperheet lapsineen ovat kuitenkin olleet jo vuosikausia olemassa.
Kyllönen toteaa kansanedustajankin roolissa tavanneensa useita kertoja sateenkaariperheitä.
– Niiden onnelliset muksut eivät todellakaan kärsi siitä, että heidän vanhempansa rakastavat toisiaan ja haluavat turvata lastensa aseman.
Hallituksen laskujen mukaan asia koskee tällä hetkellä 146 suomalaisperhettä.
Esitys lähetettiin lakivaliokunnan käsittelyyn.