Lumisohjossa maaten rypäleaseita vastaan
Kolmen sepän patsaalla, Helsingin lumisohjossa maannet mielenosoittajat ilmaisivat keskiviikkona pettymystään siitä, että Suomi ei liity rypäleaseet kieltävään kansainväliseen sopimukseen. Sopimuksen allekirjoittaa noin sata valtiota Oslossa joulukuussa.
Rauhanliiton ja Sadankomitean järjestämä tapahtuma liittyi kansainväliseen rypäleasekampanjaan, jonka bussi toi Helsinkiin joukon asiantuntijoita tapaamaan muiden muassa suomalaiskansanedustajia.
Vaikka maan hallitus linjasi lokakuun lopussa, ettei Suomi allekirjoita Oslon sopimusta, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius korostaa, että rauhanliikkeen kannalta mitään ei ole menetetty.
– Sopimukseen voi liittyä milloin vain. Nyt sopimus avataan allekirjoituksille. Mutta sen jälkeen allekirjoittaa voi milloin vain samalla lailla kuin maamiinat kieltävään sopimukseen liittyy joka vuosi uusia maita.
Laajempaa
keskustelua
Lodenius odottaa nyt ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, jonka hallitus antanee eduskunnalle alkuvuodesta.
– En tiedä, kestääkö hallituksen pokka vaihtaa kantaa näin nopeasti, mutta mielestäni eduskunnan tulisi käydä rypäleaseita paljon perusteellisempi keskustelu kuin mitä hallitus kävi ennen päätöstään.
Lodeniuksen mielestä keskustelun tulisi laajeta sotilasteknologiasta ja sen hinnasta rypäleaseiden käytön kyseenalaisuuteen puolustuksen kannalta ja inhimillisesti.
– Ajatus rypäleaseiden kiellosta ei ole vain kysymys kansainvälisen sopimuksen tukemisesta. Nyt, kun kuulemme ihmisiä, jotka tuntevat aseen käytännön vaikutukset, herää kysymys, onko Suomessa vakavasti mietitty tätä doktriinia.
Lodenius pitää kuitenkin kiinnostavana sitä, että Suomi lähtee Oslon kokoukseen tarkkailijaksi.
– Ei siis ole jättäydytty prosessin ulkopuolella, vaikkei vielä olla itse valmiita allekirjoittamaan sopimusta.
Ei tarkoita luopumista
puolustuksesta
Rypäleaseet korvaava aseistus on vielä kallista, mikä on ongelmallista Suomessa, joka pyrkii hankkimaan halvalla aseistusta isolle miesmäärälle.
Lodenius muistuttaa siitä, että kun sata maata allekirjoittaa sopimuksen, aseteollisuus taputtaa käsiään.
– Eiväthän nämä maa luovu armeijoistaan, vaan korvaavat rypäleaseet jollain.
Vaihtoehdot todennäköisesti halpenevat kysynnän lisääntyessä.