Viikon kysymys
Eduskunnan valtiovarainkunnan vertojaostossa käydään kiistaa pienten olutpanimoiden verotuesta. Mistä on kyse Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen?
– Kyse on nykyisen pienpanimoiden veroedun laajennuksesta. Nykylain mukaan pienpanimot saavat olutveron alennusta 50 prosenttia 200 000 valmistettuun litraan asti. Portaittain vähenevä veroalennus poistuu kokonaan, kun tuotanto ylittää 10 miljoonaa litraan
– Hallituksen esityksen mukaan täyden tuen raja nousee 500 000 litraan asti ja veroedun menettää kokonaan, jos tuotanto ylittää 15 miljoonan litran.
Miten muutos vaikuttaisi pienpanimoihin?
– Veroedun alarajan nostaminen parantaisi niiden mahdollisuuksia kasvattaa ja kehittää tuotantoaan sekä lisätä investointejaan. Se toisi myös jonkin verran työpaikkoja.
– Hallituksen lakiesitys olisi piristysruiske pienpanimoille ja niiden edustamalle olutkulttuurille. 100 000 – 500 000 litran tuotannon haarukassa on kymmenkunta pientä panimoa.
Mikä tässä on ongelmana?
– On väitetty, että veroedun rajojen muutos hyödyttää käytännössä vain suurinta pienpanimoa Laitilaa.
– Suuret oluenvalmistajat pelkäävät, että Laitila tuo veroedun turvin markkinoille kauppaketjujen tilauksesta valmistettuja halpaoluita, jotka kilpailisivat isojen panimoiden kanssa.
Onko tällainen vaara olemassa?
– Olutliitto esitti ylärajan eli pienpanimorajan nostamista 20 miljoonaan litraan, kuten se on monissa EU-maissa. Se olisi tarjonnut pienpanimoille kilpailumahdollisuuksia myös Suomen lähialueilla.
– Vaaran torjumiseksi valtiovarainvaliokunnan verojaostossa on ollut esitys, että veroetu poistettaisiin kokonaan sopimusvalmistusoluilta.
Mitä se merkitsisi?
– Pienen mittakaavan sopimusvalmistus on tärkeä tulonlähde kaikkein pienimmille panimoille. Ne valmistavat pieniä oluteriä esimerkiksi ravintoloille ja tapahtumiin.
Milloin asia ratkeaa?
– Suuri uhka on, että esitys hautautuu kokonaan tällä vaalikaudella. Näin käy, jos valtiovarainvaliokunta ryhtyy teettämään vielä selvitystä sopimusvalmistusoluiden vaikutuksesta kilpailuun.
– Tämän eduskunnan aika loppuisi kesken ja koko verotuen laajennus jäisi päättämättä. Mitä tapahtuu seuraavalla vaalikaudella, sitä ei voi tietää.
Miten se vaikuttaisi?
– Se merkitsisi, että pienpanimot jäisivät nuolemaan näppejään. Se tekisi hallaa pienpanimoiden investointisuunnitelmille.