Viikon kysymys
Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomen ydinjätehuolto on ollut aina hyvällä mallilla. Viimeisten kolmen vuoden aikana se on tarkastelun mukaan edistynyt entisestään.
Miten radioaktiivista jätettä huolletaan, yksikön päällikkö Jussi Heinonen Säteilyturvakeskuksesta?
– Käytettyä ydinpolttoainetta varastoidaan Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden yhteydessä olevissa vesialtaissa. Vesi antaa säteilysuojan. Lisäksi vedellä on helppo jäähdyttää lämpöä tuottavaa jätettä. Varastointilämpötila ei saa nousta yli 50 asteen, ettei vesi pääse haihtumaan.
– Fukushiman tsunamionnettomuuteen liittyi ydinpolttoaineen varastoaltaiden kuivuminen. Tapauksen jälkeen meilläkin arvioitiin jätteiden varastoinnin turvallisuus uudelleen.
Miten jätteen huoltoa edistetään?
– Jätteiden huolto edistyy, kun Loviisan voimalaitokselle valmistuu tämän vuoden aikana nestemäisen ydinjätteen kiinteytyslaitos, jossa poistetut nesteet kiinteytetään sementtiin.
– Tänä vuonna käsitellään ydinjätteen loppusijoituspaikan rakennuslupa. Hankkeesta päätetään valtioneuvostossa.
Kuinka paljon Suomessa on ydinjätettä?
– Vuoden lopussa Loviisan voimalaitoksella oli 560 tonnia uraania eli käytettyä polttoainetta. Vuoden aikana jätettä syntyi 18 tonnia.
– Olkiluodossa käytettyä polttoainetta on varastoituneena 1 424 tonnia uraania kolmeen altaaseen. Lisäystä vuoden takaiseen määrään on 37 tonnia.
Viedäänkö ydinjätettä vai tuodaanko?
– Ydinenergialain mukaan ydinjätettä ei viedä Suomesta eikä sitä tuoda Suomeen.
– Loviisasta vietiin ydinjätettä vuoteen 1996 asti Neuvostoliittoon ja Venäjälle. Siksi Loviisan jätemäärä on pienempi kuin Olkiluodon.
Missä radioaktiivista jätettä syntyy?
– Ydinvoimalaitoksissa, sairaaloissa, teollisuudessa ja kaivoksissa. Kaivoksissa louhitussa sivukivessä voi olla uraania, ja se pitää tarvittaessa suojata. Teollisuuden mittauksissa voidaan käyttää säteilylähteitä, kuten cesiumia tai kobolttia.
– Korkea-aktiivista jätettä syntyy ydinpolttoaineesta ja sen jälleenkäsittelyssä muodostuvasta jätteestä.
– Keski- ja matala-aktiivisia jätteitä syntyy esimerkiksi ydinvoimaloiden käytön aikana, huoltotöissä ja purkamisessa.
– Matala-aktiivista jätettä syntyy määrällisesti eniten, mutta se ei ole niin vaarallisia. Jätteen radioaktiivisuus mitataan. Jos jäte on puhdasta, se voidaan sijoittaa esimerkiksi kaatopaikoille.
Voidaanko radioaktiivista jätettä kierrättää?
– Plutoniumia ja uraania voidaan kierrättää vain kerran. Se ei kuitenkaan ole kovin kannattavaa näin pienelle maalle kuin Suomi, eikä siinä päästä eroon polttoaine- eikä korkea-aktiivisesta jätteestä.
– Kierrätyksen jälkeen jäte on vielä hankalampaa käsitellä kuin ennen kierrätystä.
– Kehittyneempien polttoainekiertojen kehittäminen on vielä vuosikymmenten päässä. Siksi käytetty polttoaine varastoidaan pysyvästi kallioperään.
Kuvaaja: TVO21viky1 Käytettyä ydinpolttoainetta siirretään siirtosäiliössä varastoon.