Suomea pidetään maailmallakin yhtenä ihmisoikeuksien mallimaana. Meillä on kuitenkin vielä paljon ongelmia esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumisessa.
Tasa-arvoisen avioliiton mahdollistava lainsäädäntö on hyväksytty muissa pohjoismaissa, mutta ei vieläkään Suomessa. Myös transihmisten ihmisoikeudet etenevät pitkin harppauksin muissa maissa. Suomessa ollaan tässäkin asiassa jäämässä pahasti jälkeen, varsinkin jos translain uudistus ei ehdi tänä syksynä enää eduskuntaan.
Vasemmisto vaatii mielekästä ja kunnollista työtä, kunnon palkalla.
YK:n ihmisoikeusjulistus ja Suomen perustuslaki sanovat, että jokaisella on oikeus työpaikan vapaaseen valintaan ja että julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Tämä ei Suomessa nyt toteudu, vaan laki ja käytäntö ovat asiassa ristiriidassa.
Esimerkiksi kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyminen tai sen keskeytyminen johtaa työttömyysetuuksien menettämiseen. Myös toimeentulotuen perusosaa voidaan tästä syystä alentaa. Sen lisäksi että henkilö joutuu tekemään työtä, johon hänellä ei ole koulutusta tai jota hän ei halua tehdä, hänelle korvataan siitä vain yhdeksän euroa päivältä. Periaatteessa työttömällä on oikeus kieltäytyä työstä, mutta ei ilman seurauksia. Vapautta valita työ jota tehdä, ei siis käytännössä ole ja se on ihmisoikeuksien vastaista.
Yrittäjille työntekijä, josta ei koidu maksuja, on tietenkin hyvä asia, mutta valtaosa ei kokeilun päätteeksi pysty kuitenkaan tarjoamaan työpaikkaa, ja se on työntekijän kannalta ongelmallista ja epäoikeudenmukaista. Vasemmisto vaatii mielekästä ja kunnollista työtä, kunnon palkalla.
Suomessa ihmisoikeuksien tulisi koskea kaikkia, ei vain Suomessa syntyneitä. Ulkomaalaisten ihmisoikeudet ovat vaarassa heikentyä, jos vakiinnutamme vapaaehtoisen paluun sekä ulkomaalaisten säilöönottoa koskevat hallituksen esittämät lakimuutokset.
Niiden turvapaikan hakijoiden osalta, joita Suomi ei kykenisi palauttamaan, vietäisiin mahdollisuus tilapäiseen oleskelulupaan, peruspalveluihin ja oleskelunsa virallistamiseen. Lakimuutoksen seurauksena yksin tulleet lapset voidaan sijoittaa säilöönottokeskukseen.
Sosiaalityöntekijän pakollisesta kuulemisesta ennen lapsen säilöönottoa ollaan myös luopumassa. Kansainvälisten sopimusten mukaan lasten säilöönoton pitäisi olla poikkeuksellinen, viimesijainen keino. Meidän ei tulisi tehdä pakolaisista paperittomia eivätkä lapset kuulu säilöön – nämä ihmisoikeusheikennykset olisivat kuitenkin lakimuutosten konkreettisia seurauksia.
Ihmisoikeudet tarkoittavat tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta, sitä, että kaikilla on samat oikeudet. Tehdään siitä myös totta.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.