STTK:n hallituksen mukaan on ennenaikaista pohtia työllisyys- ja kasvusopimuksen mahdollista jatkoa tai sen kustannusvaikutuksia.
– Ensin käydään eduskuntavaalit. Niiden jälkeen maan hallituksen ohjelma ja esimerkiksi verolinjaukset antavat askelmerkit myös työmarkkinaneuvotteluille, arvioi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
EK on esittänyt uusia nollasopimuksia. Palola on ilahtunut siitä, että työnantajapuolella annetaan tunnustusta keskitetylle työmarkkinamallille ja liputetaan sille jatkoa. Työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkaminen ei silti ole mikään automaatti.
– Jos ensi kesäkuussa ei löydy yhteistä näkemystä sopimuskorotuksesta, osapuolilla on oikeus irtisanoa sopimus päättymään ensimmäisen sopimusjakson loppuun.
Palolan mukaan seuraavan työmarkkinaratkaisun on oltava tasapuolinen ja huomioitava yritysten tilanne, palkansaajien ostovoiman turvaaminen ja työllisyyden vahvistaminen. Sopimuksen kestoa tai korotusten tasoa on tässä vaiheessa tarpeetonta arvioida.
Laatuasiat eivät etene
STTK on huolissaan työnantajien haluttomuudesta edistää työelämän laatuasioita. Pelkkä palkoista sopiminen on järjestön mukaan lyhytnäköistä yritysten ja työpaikkojen pitkäjänteisen kehittämisen näkökulmasta.
Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan työmarkkinoiden sopimusjärjestelmän uudistamisesta. STTK toivoo neuvotteluista tuloksia, jotka vahvistavat palkansaajien turvaa työelämän kiistatilanteissa. Hyvä lopputulos vahvistaisi luottamusta muissakin neuvottelupöydissä.
– Parasta turvaa ovat reilu työelämä ja pelisääntöjä kunnioittava sopiminen. Palkansaajien kyykyttäminen esimerkiksi sopimusshoppailulla tai lakkosakkouhkailuilla eivät luottamusta edistä, Antti Paloa arvioi.