Ikääntyvän ihmisen toimintakyvyn heikkeneminen vaikeuttaa selviytymistä arjessa. Tarvitaan siivousta, talonmiespalveluita, kaupassa käyntiä, kuljetusta ja muita avustavia palveluita. Niiden hankkiminen ei ole ikäihmiselle helppoa.
Ratkaisuksi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on viemässä eteenpäin palvelutorimallia. Palvelutori on toimintamalli, joka saattaa yhteen palveluja tarvitsevat ikäihmiset ja palvelujen tarjoajat.
Tampereella toimii Kotitori, jonka toimintaa laajennetaan palvelutori-idean pohjalta. Samalla se hajautetaan alueellisiksi lähitoreiksi.
Lisäksi palvelutorihankkeita käynnistellään Turussa, Raumalla ja Porissa.
Johtava asiantuntija Tuomo Melin Sitrasta korostaa, että palvelutorilla tuetaan ikääntyvien kansalaisten kotona asumista ja selviytymistä arjessa. Lisäksi halutaan lisätä asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia palveluissa.
Palveluja turvallisesti
Sitran ajamassa mallissa palvelutorista vastaa integraattori, jona voi toimia kunta. Työ voidaan myös kilpailuttaa yksityiselle palvelutuottajalle, kuten Tampereen Kotitorilla on tehty.
Melin korostaa, ettei integraattorina toimiva yritys tarjoa itse palveluita, vaan järjestää palvelun tarjoavat ja niiden tarvitsijat yhteen.
– Palvelutori ei itse tuota palveluita, vaan hyödyntää kunnan yrittäjien, työntekijöiden ja järjestöjen tarjoamat palvelut, Melin sanoo.
Ikäihmiset eivät Melinin mukaan hanki palveluita, koska he eivät mielestään löydä luotettavia palvelujen tarjoajia tai eivät tiedä esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan palvelutarjonnasta.
Palvelutori on turvallinen tapa hankkia palveluja ilman pelkoa tulla lypsetyksi Melin korostaa.
Integraattori neuvoo palvelujen tarvitsijoita olemassa olevasta tarjonnasta ja auttaa löytämään tarkoituksenmukaisimmat palvelut. Tarvittaessa avustetaan sosiaalietuuksien hakemisessa ja kotitalousvähennyksen hyödyntämisessä palvelujen hankkimiseen.
Integraattorin tehtäviin kuuluu myös palvelujen laadun ja luotettavuuden turvaaminen. Esimerkiksi Tampereen Kotitorilta on jouduttu sulkemaan kolme palvelutuottajaa ulos, koska toiminta ei ole vastannut vaatimuksia.
– Integraattori ei ole varsinaisesti portinvartija vaan pikemminkin pihavahti, Melin kuvailee.
Alueiden taloudet hyötyvät
Sitrassa on kehitelty kustannusneutraalia mallia, jossa palveluja hankitaan kotitalousvähennyksellä verotuksessa. Omaishoitajien ja hoidettavien kotitalousvähennys voitaisiin nostaa 60-80 prosenttiin palvelun hinnasta. Samoin yli 75-vuotiaiden kansalaisten.
Kotitalousvähennykseen kuuluvien palvelujen piiriä tulisi Melinin mielestä laajentaa palveluihin ja teknologiaan, joka tukee kotona asumista. Kotona asumisen myöhentäminen palveluasumisen sijaan tietää huomattavia kustannussäästöjä. Sitrassa on laskettu, että 10 000 ikäihmisen palveluasumisen myöhentäminen yhdellä vuodella merkitsee lähes 500 miljoonan euron säästöjä. Jos palveluasumiseen siirtymistä onnistutaan myöhentämään kolmella vuodella säästöjä voi kertyä peräti 1,5 miljardia euroa.
Sitran mallissa huomioidaan myös pienituloiset, joilla ei ole varaa hankkia tarvitsemiaan palveluja, eikä siten myöhentää kotona asumista. Melinin mukaan kotitalousvähennys voitaisiin porrastaa tulojen ja mukaan niin, että kaikkein alimmalla portaalla ikäihmiset saisivat rahaa palvelujen hankkimiseen 100 euroa kuukaudessa eli 1 200 euroa vuodessa.
Melinin mukaan palvelutorilla olisi toimiessaan huomattavia myönteisiä vaikutuksia paitsi ikäihmisten hyvinvointiin myös aluetalouksiin. Palvelujen käytön lisääntyminen parantaisi paikallisten pienyritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä.
Palvelut kysyvät työvoimaa ja Melin arvioi kuntien kiinnostuksen palvelutoriin lisääntyvän niin työllistämisvastuiden kasvaessa.