Tutkija Andy Hallin oikeudenkäynnit Thaimaassa jatkuvat. Runsaasti kansainvälistä huomiota saaneesta oikeudenkäynnistä huolimatta siirtotyöläisiä ja lapsityövoimaa palkkaavan Natural Fruit -ananasmehutehtaan myynti on kasvanut huomattavasti.
Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo yhdistyksen nettisivuilla, että ostajat käyttävät yhtiön negatiivista julkisuutta hyväkseen tinkimällä ostohintaa alaspäin.
Suomalaiset kauppaketjut eivät Finnwatchin mukaan enää ole Natural Fruitin asiakkaita.
Hall tutki suomalaisen Finnwatchin toimeksiannosta thaimaalaisen ananasmehutehtaan työoloja. Raportin tiedot kertoivat räikeistä ihmisoikeusloukkauksista ja siirtotyöntekijöiden huonoista työolosuhteista.
Natural Fruit vaatii Hallilta 400 miljoonaa bhatia eli lähes 10 miljoonaa euroa korvausta tehtaan mustamaalaamisesta ja valheiden levittämisestä. Ensimmäinen oikeudenkäynti alkoi syyskuun alussa, mutta syytteet hylättiin kuulusteluprosessissa todettujen laittomuuksien takia 29.10. Uusi oikeudenkäynti alkoi 30.10.
– Käsittelyjä tulee paljon. Päivämääriä ei vielä tiedetä. Torstaina oli oikeuden ennakkokuuleminen, mutta tällä viikolla ne eivät jatku, Vartiala kertoo UP-uutispalvelulle
Hallia odottaa vielä monta oikeudenkäyntiä, mutta tällä hetkellä hänen maastapoistumislupansa on kumottu ja hän on päässyt kotiinsa Burmaan.
Todistajaa uhkaillaan
Uusimpana käänteenä entistä työnantajaansa vastaan todistanutta työntekijää on uhkailtu. Avaintodistajaksi mainittu Aung Kyi on entinen Natural Fruitin burmalainen siirtotyöntekijä, joka tölkitti ananasta ja ajoi rekkaa sekä trukkia. Hän työskenteli tehtaassa yhteensä kuuden vuoden ajan, monta vuotta minimipalkan alittavalla palkalla ja ilman papereita.
– Uhkailusta on tehty valitus Thaimaan viranomaisille.
Aung Kyi todisti oikeudelle muun muassa lapsityövoiman käytöstä. Lausunnossaan oikeudelle hän kertoo, että aikuisten ollessa työssä, lapset työskentelivät myös. Jos tehtaaseen tuli tarkastaja, kaikki 20-30 alle 15-vuotiaat vietiin pois näkyviltä.
Kyi kertoo myös tehtaan järjestämästä yhteisasuntolasta, jossa kuusi työntekijää jakaa huoneen. Asunnosta, sähköstä ja vedestä perittiin maksu. Palkasta pidätettiin työnantajan vaatimat tarvikkeet, kuten työasu. Työasua, suojahansikkaita tai hattua ei voitu hankkia muualta kuin tehtaalta.
Hall kertoo maanantaina julkaistussa blogissaan, että Kyin perhe on joutunut sietämättömään paineeseen uhkailujen vuoksi.