– Tämä on enemmistön vallankaappaus, jos valtuuston enemmistö ajaa sen läpi.
– Tässä on meneillään vähän mafiamainen kuvio. Nyt tulisi harkita myös muunlaisia enemmistöjä Saarinen painottaa.
Saarisen mukaan mahdollisen hallitussopimuksen ja luottamuspaikkojen jaon taakse on mahdollista saada enemmistö, josta kokoomus puuttuu.
Tähän saakka noudatetun käytännön mukaan puheenjohtajan paikat on jaettu valtuustoryhmien koon mukaan suhteutettuna lautakuntien ja toimielinten painoarvoon. Tämä on yleinen käytäntö Suomen kunnissa.
Saarisen mukaan demokraattista mallia tulee soveltaa jatkossakin. Lautakuntapaikat on kuntalain mukaan jaettava puolueiden kannatuksen mukaan, mutta puheenjohtajista ei vastaavaa määräystä ole.
– Sellainen tapa on ollut, että jonkinasteinen suhteellisuus vaalituloksen mukaan toteutuu myös puheenjohtajia valittaessa, Saarinen sanoo.
Kuntaliiton lakiasiain johtaja Kari Prättälä sanoo, että periaatteessa laki mahdollistaa enemmistön muodostavalle ryhmälle kahmia vaikka kaikki puheenjohtajuudet.
– Meillä Suomessahan on aika pitkälle noudatettu sitä periaatetta, että puheenjohtajuuksia jaetaan tasaisemmin, mutta se on sitten poliittisen sopimisen varainen asia, Prättälä sanoo.
Prättälä viittaa Tampereen käytäntöön, jossa apulaispormestarien paikkoja ei jaettu vain suurimmille ryhmille.
Kulttuuri
muuttuu
Jos kokoomuksen johdolla uuteen järjestelmään mennään, Saarisen mukaan Turun kunnallispolitiikan kulttuuri tulee muuttumaan.
– Voi kysyä, olisiko se hyväksi vai vahingoksi.
– Tietyllä tavalla ryhmiä pudotettaisiin kokonaan päätöksenteosta, Saarinen arvioi.
– Voi kysyä myös, aikooko kokoomus pakottaa muut ryhmät heidän politiikkansa taakse. Se onkin sitten kovempi juttu, jos tällaista on takana.
Turkuun runnattiin neljä vuotta sitten niin kutsuttu hallitussopimus, jossa määriteltiin nelivuotiskauden poliittinen linja sekä suurimmat yksittäiset asiat. Poliittisista ryhmistä vain Vasemmistoliitto jäi sopimuksen ulkopuolelle.
Suurin valtuustoryhmä kokoomus on pyytänyt muilta ryhmiltä vastauksia kaupungin asioiden hoidosta ja, ovatko nämä yleensä halukkaita solmimaan sopimuksen. Vastaukset tulee jättää 24. päivään tätä kuuta mennessä.
Vähän aikaa kunnallisvaalien jälkeen kokoomuksen ryhmäjohtaja Petteri Orpo väläytti, että hallitussopimuksen taakse voisi tulla kapeampi poliittinen pohja, kuin nykyisellä sopimuksella on. Saarinen painottaa, että muillakin kuin kokoomuksen johtamilla koalitioilla saadaan enemmistö aikaiseksi. Ja tällaisia enemmistöjä myös tulee etsiä.
Saarisen mukaan uuden enemmistöpohjan etsiminen on varsinkin nyt ajankohtaista, jos kokoomus aikoo jakaa puheenjohtajapaikat ja sanella hallitussopimuksen sisällön lähes täysin mielensä mukaan.