Talvivaara – kainuulainen scifinäytelmä oli järkyttävän hyvä kokemus. Kajaanilainen Vaara-kollektiivi vieraili Oulussa kertomassa dokumenttiteatterin keinoin, miten lähes hurmoshenkisesti kainuulaiset ottivat vastaan Talvivaaran työpaikat. Se oli kuin taivaan lahja tilanteessa, jossa UPM:n paperitehdas oli päätetty lopettaa ja tulevaisuuden näkymät olivat surkeat. Teatteri osoitti faktoilla, kuinka hyvällä tarinalla myytiin keskeneräinen tekniikka, johon yhdistettiin puutteellinen, paikallinen valvonta. Niinpä riskit kävivät toteen, ja jäljet ovat nyt edessämme.
Jäin pohtimaan, mitä työntekijät ajattelivat. Uskalsiko kukaan sanoa, että tämä ei mene nyt oikein, vai suljettiinko vain silmät peläten työpaikan menetystä? Paltamolaisen miehen kuolemaan johtanut työtapaturma ei tullut yllätyksenä työntekijöille. Osa pani turvamittarit kiinni, kun ne jatkuvasti häiritsevästi piipittivät, todettiin näytelmässä.
Koetko, että työsi on eettisesti kestävää?
SAK:n sivuilta löytyy syyskuun alussa julkaistu Hyvä työ ja uusi Hyvän työn mittari -diasarja. Jokainen voi omalla työpaikallaan testata sen. Olisin laittanut kysymyslistaan vielä kolme kysymystä: Koetko, että työsi on eettisesti kestävää? Koetko, että työsi on ympäristön kannalta kestävää? Ja koetko, että työsi on yhteiskunnan kannalta hyödyllistä?
SAK:n jatkotyönä voisi syntyä Miten muutan huonon työn hyväksi? -opas. Fiksu johto ymmärtää työntekijöiden hyvinvoinnin lisäävän automaattisesti tehokkuutta ja fiksussa työpaikassa hyvän työn teemaa pohditaan yhdessä työntekijöiden kanssa.
Mutta miksi näin ei tapahdu, vaan suurimmassa osassa työpaikoista paiskitaan töitä yli voimavarojen näennäistehokkaasti? Tästä puhutaan myös Saku Tuomisen kirjassa Työkirja – työelämän vallankumouksen perusteet. Kirja on hyvä, siinä on selkeät ohjeet asioiden korjaamiseksi. Siinä myös kerrotaan hyvänä esimerkkinä yhdysvaltalaisen Fordin autotehtaan työajan lyhentäminen aikoinaan kahdeksaan tuntiin palkkoja alentamatta ja työteho nousi. Pian tulivat muut työnantajat perässä. Missä ovat tämän päivän radikaalit Fordit?
Pieni Utajärven kunta teki mielenkiintoisen ratkaisun viime keväänä. Toimistotyöstä poistettiin työtuolit kokonaan ja hankittiin sähköisesti ja helposti sopivaan työkorkeuteen säädettävät työpöydät. Johtoryhmän kokoukset pidetään kävelylenkillä ulkona. Kunnanjohtaja Kyösti Juujärven mukaan puolen vuoden kokemuksen jälkeen Utajärvellä ei kaivata enää vanhaan tyyliin.
Milloin Suomessa nähdään se päivä, että työnantajaleirissä kirjoitetaan Hyvän työn kirja ja työnantajat kisailevat siitä, millä työpaikalla voidaan parhaiten? Vasemmisto voisi ottaa kampanjakseen etsiä paikallisesti SAK:n Hyvän työn mittarilla mitattuna hyviä työpaikkoja ja julkistaa ne.
Kirjoittaja on oululainen kaupunginvaltuutettu.